reformuvannia-systemy-zakupivel-kharchiv-dlia-viiskovykh-ekspert-pro-te-yak-za-sotniamy-naimenuvan-prykhovuiut-zlovzhyvannia

Реформування системи закупівель харчів для військових: експерт про те, як за сотнями найменувань приховують зловживання

 • 40970 переглядiв

Андрій Боровик наголосив, що солдат має бути ситий, адже служба пов’язана з великими фізичними затратами. У пріоритеті повинно бути правильне харчування зі збалансованою кількістю калорій у відповідності до фізичного навантаження.

Тендери, в яких закладені сотні найменувань та позицій, складно моніторити на предмет зловживань. Про це у коментарі УНН розповів виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій Боровик, коментуючи питання необхідності реформування системи закупівель та постачання харчування військовим, а також перші кроки Міноборони у цьому напрямку.

Експерт навів приклад контролю за закупівлями у сфері будівництва.

"Наведу такий приклад - проєкти з будівництва. Чому дуже важко моніторити і виявляти там завищення цін? Одна з причин – там тисячі найменувань, і 900 з них може бути по нормальній ціні, 80 - на 10% завищена ціна, а решта 20 найменувань – у три чи чотири рази ціна бетону буде вища. От так і заливається. Звісно ж, коли менше найменувань - контролювати і моніторити простіше", - сказав Боровик, коментуючи ініціативу розбити 407 позицій з каталогу харчування для військових на 35 категорій.

Він зауважив, що, справді, у нашій ситуації, коли ресурси обмежені, то військові часто і не бачать червоної риби чи осетра, що також закладені у каталог.

"Тим паче за наших обмежених ресурсів - про яку червону рибу і осетра можемо говорити? Хоча не виключаю, що дієтологи скажуть, що це було б добре. Добре, але не для мільйонної армії і кожного, а в певних випадках", - додав Боровик.

Він наголосив, що солдат має бути ситий, адже служба пов’язана з великими фізичними затратами. У пріоритеті повинно бути правильне харчування зі збалансованою кількістю калорій у відповідності до фізичного навантаження.

"Якщо реформа хороша - то її треба втілювати. І нам вдасться. Питання тільки в тому - коли", - зауважив експерт.

Нагадаємо

Гендиректор держпідприємства Державний оператор тилу Арсен Жумаділов, заявив, що розіб'є 407 позицій, які є у каталозі харчування для військових, орієнтовно на 30−35 категорій, за кожною з яких будуть окремі договори та процедури.

"Ціна за одиницю кожного товару буде доступна для суспільства з тим, щоб воно точно розуміло, за якою ціною закуповується яйце, яблуко, картопля, м’ясо тощо", — запевнив Жумаділов.

За словами гендиректора Державного оператора тилу, сервісна складова, тобто комплекс логістичних послуг, закуповуватиметься окремо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий про реформування системи харчування в армії: головне прибрати монополію і не набивати калорійність раціону солдата неякісними продуктами

Антоніна Туманова

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    На ековідновлення України піде не менше 20 років - Стрілець

     • 37162 переглядiв