postanova-nbu-pro-zaboronu-biznesu-konvertuvaty-valiutni-kredyty-u-hryvni-protyrichyt-normam-zakonu-advokat

Постанова НБУ про заборону бізнесу конвертувати валютні кредити у гривні протирічить нормам закону - адвокат

 • 89129 переглядiв

Постанова НБУ про заборону конвертації валютних кредитів для бізнесу суперечить принципу свободи договору. Адвокат Ростислав Кравець вважає, що банківська система України потребує оздоровлення та обмеження іноземного капіталу.

Постанова НБУ про заборону конвертувати валютні кредити для бізнесу протирічить нормам діючого законодавства, адже існує свобода договору. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив адвокат Ростислав Кравець.

Я вважаю, що ця постанова прямо протирічить нормам діючого законодавства з огляду на те, що відповідно до законодавства у нас існує свобода договору

- зазначив Кравець.

Однак, через дію цієї заборони, навіть якщо клієнт і банк домовляться про конвертування валютного кредиту чи його частини у гривні, банк не може на це піти через заборону.

Адвокат також пояснив, що пробувати скасувати таку заборону можна через суд, однак таке оскарження може затягнутися на роки і не дасть ніякого ефекту.

Формально банківська система в Україні на сьогоднішній день потребує кардинального оздоровлення, і прибирання іноземного капіталу задля того, щоб Україна мала самостійність у виборі фінансових інструментів. Я вважаю, що іноземний капітал банківського сектору не може перевищувати 5% задля забезпечення національної безпеки,

- вважає Ростислав Кравець.

Заборона бізнесу конвертувати валютні кредити у гривні шкодить економічній активності в Україні - юрист24.07.24, 10:04

Додамо

Як зазначають у коментарях УНН експерти, постанову про заборону конвертувати валютні кредити у гривні для бізнесу не обов’язково скасовувати, але варто пом’якшити. Зокрема, дозволити банку і клієнту в індивідуальному порядку вирішувати це питання.

Контекст

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

Російський дрон вбив чоловіка в передмісті Херсона

 • 26570 переглядiв