ukenru
ploshcha-posiviv-v-ukraini-zbilshylas-ale-ahrarii-vidmovliaiutsia-vid-deiakykh-tradytsiinykh-kultur-predstavnyk-ahrarnoho-komitetu-vr

Площа посівів в Україні збільшилась, але аграрії відмовляються від деяких традиційних культур – представник аграрного комітету ВР

 • 86692 переглядiв

В Україні засіяно понад 470 000 гектарів, причому посівні площі збільшилися в Херсонській і Харківській областях завдяки розмінуванню, але фермери відмовляються від кукурудзи на користь більш прибуткових культур, таких як соя, і стикаються з проблемами при експорті в Західну Європу через заблокований кордон з Польщею.

В Україні засіяно більше 470 000 гектарів, - у порівнянні з минулим роком набагато більше в Херсонській та Харківській областях. Втім культури посівів змінюються у зв'язку з прагненням фермерів уникнути збитків. В той же час, блокування кордонів з Польщею змушує фермерів, які експортують продукцію у Західну Європу, додатково шукати кошти для весняно-польових робіт.

Про це розповів для Медіацентру Україна Дмитро Соломчук, народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики, передає УНН.

Площі збільшуються. Культури посівів змінюються. Аграрії не мають бажання, через економічну нерентабельність сіяти кукурудзу, а більше переходять на сою. 

– повідомив Соломчук.

За словами нардепа, в Україні засіяно більше 470 000 гектарів, в основному це пшениця, ячмінь, горох, овес.

Найбільше засіяно на сьогоднішній день на Одещині. Також значно більше засіяно площ у Херсонській та Харківській областях.

У Херсонщині у порівнянні з минулим роком набагато більше засіяно площ, оскільки були розміновані території. Також вже більше розміновано на Харківщині, відповідно збільшуються посіви 

- сказав Соломчук.

На питання, якими є прогнози і яких результатів очікує Україна цього року, Соломчук відповів наступне:

Все ще залежить від погодних умов, тому що є території, які сьогодні через сильні зливи, дощі навіть підтоплені. Якщо погода нормалізується, то я думаю, вони будуть на рівні як і минулого сезону. Хтось прогнозує, що, можливо, на 2-3% площі будуть менше. Але я так не думаю, тому що, наприклад, на Херсонщині минулого року було розміновано 50 тисяч гектарів, то цей рік вже 180 тисяч гектарів 

- повідомив представник Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Соломчук також пояснив, до чого будуть тяжіти аграрії у 2024 році – до експериментальних культур чи до стабільних випробуваних культур.

Якщо взяти великі компанії, то вони все рівно засівають культури більш традиційні: соя, пшениця, кукурудза. Якщо взяти малі фермерські господарства, вони уходять більше у нішеві культури, оскільки маючи 20, 50, 100 гектарів землі, то на пшениці чи кукурузі – це тільки збиток, нічого не заробиш - тому переходять більше на овочеві культури, тобто картопля, цибуля чи на нішеві культури. 

– сказав він.

З приводу блокування кордонів з Польщею та впливу цього фактору на плани посівних, народний депутат зазначив, що це вливає на підготовчі весняно-польові роботи аграріїв, які експортували у Західну Європу:

Виробники доправляли продукцію до Німеччини та скандинавських країн, але сьогодні в них склади заповнені і з логістикою проблема, - це вливає на їх фінанси, підготовчі роботи весняно-польові; фермери змушені йти до банків та додатково кредитуватися або залучати різні гранти чи допомогу від різних фондів.

 – повідомив народний депутат та член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики

Нагадаємо

Зміна клімату дозволила вирощувати нові культури в регіонах України, де вони раніше не вирощувалися, створюючи можливості для розвитку аграрного сектору.

Протести бельгійських фермерів у Брюсселі переросли в заворушення: поліція застосувала водомети і сльозогінний газ проти демонстрантів, які кидали гній, яйця і феєрверки, внаслідок чого постраждали двоє офіцерів поліції і пожежник.