ukenru
pitannya-kosovo-zalishayetsya-kamenem-spotikannya-u-vidnosinakh-serbiyi-ta-chornogoriyi-opituvannya

Питання Косово залишається каменем спотикання у відносинах Сербії та Чорногорії - опитування

 • 28239 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Відносини між Сербією та Чорногорією можуть покращитися, згідно з недавнім опитуванням, яке також показало, що між двома країнами існують великі розбіжності щодо незалежності Косова, повідомляє Euractiv, пише УНН.

Такими є дані дослідження, нещодавно проведеного Центром громадянської освіти у співпраці з Регіональною академією розвитку демократії за підтримки посольства Швейцарії в Белграді.

Деталі

Серби та чорногорці висловилися за те, щоб відносини між двома країнами були кращими, ніж вони є, розповіла про результати дослідження Даліборка Уляревич, виконавчий директор Центру громадянської освіти.

Щодо незалежності Чорногорії, респонденти з обох країн заявили, що вона є остаточною та незаперечною.

Бальша Божович, президент Регіональної академії розвитку демократії, вказав, що він був приємно вражений тим, що патерналістський наратив режимних ЗМІ Сербії щодо Чорногорії не був сприйнятий повністю громадянами Сербії.

Тим часом найбільшим каменем спотикання між респондентами з двох країн була незалежність Косова, причому питання стосувалося не лише національної чи політичної приналежності респондентів, сказав Уляревич.

Хоча серби та люди, пов'язані з президентом Сербії Александаром Вучичем у Чорногорії, вважають це проблемою, для Чорногорії це не є каменем спотикання, як показало дослідження.

Це серйозне питання і громадяни Чорногорії знають, що Косово є найбільшою проблемою для Сербії, додав Божович.

«Однак опитування також показало, що більшість громадян Чорногорії визнають незалежність Косова. З одного боку, вони знають, що це визнання є проблемою у відносинах із Сербією, але також і те, що вони зберігають своє суверенне право на те, щоби Чорногорія підтримувала відносини з Косово. І Сербія має це поважати», - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС та США закликали Косово та Сербію повернутись до переговорів щодо нормалізації відносин

Згідно з майже ідентичним опитуванням громадської думки, 18% респондентів з кожної країни заявили, що їхні країни мають бути в ЄС.

Відносини між Сербією та Чорногорією оцінюються як «ні хороші, ні погані» (близько 30%), причому Сербія демонструє більше скептицизму та ворожості до ЄС, і зокрема до НАТО, ніж Чорногорія.

«Ці відносини мають ґрунтуватися на розумінні того факту, що це дві незалежні та суверенні держави, які повинні мати тісні відносини, але без патерналістського підходу з боку Белграда чи раболіпного погляду з боку Підгориці. За нинішнього стану речей я розумію, що ці відносини не будуть поміщені в ці межі. Тому суттєвого та стійкого покращення не буде», - вказала Уляревич в інтерв'ю Euractiv.

Політичний оглядач Якша Шчекіч повідомив Euractiv, що новий уряд Чорногорії покращить відносини між двома країнами, але не настільки, наскільки хотілося б сербським націоналістам.

Нагадаємо

Президентка Єврокомісії фон дер Ляєн закликала Сербію де-факто визнати незалежність Косова.

Українські Національні Новини

Новини Світу