pidtrymka-prozhyvannia-za-koshty-sotsfondu-dopomoha-za-novym-pryntsypom-vpo-ta-osobam-z-invalidnistiu-diie-vid-sohodni

Підтримка проживання за кошти соцфонду: допомога за новим принципом ВПО та особам з інвалідністю діє від сьогодні

 • 15884 переглядiв

Уряд розпочав експериментальний проєкт підтримки проживання ВПО та осіб з інвалідністю за принципом "гроші ходять за людиною". Фінансування здійснюватиметься з держбюджету, на 2024 рік передбачено понад 366,8 млн грн для надання послуг понад 2300 особам.

Уряд розпочав проведення експериментального проєкту підтримки проживання за принципом „гроші ходять за людиною". Розроблено механізм, подробиці якого повідомляє Міністерство соціальної політики і передає УНН.

Деталі

Послуга підтриманого проживання для ВПО фінансуватиметься з державного бюджету за принципом "гроші ходять за людиною". У Мінсоцполітики оголосили старт експериментального проєкту, який розроблений для забезпечення допомоги внутрішньо переміщеним особам похилого віку та особам з інвалідністю.

Алгортим наступний:

 Людина, яка потребує послуги підтриманого проживання чи стаціонарного догляду,  подає письмову чи електронну заяву до  органу місцевого самоврядування за місцем проживання або за місцем звернення. Якщо вона не може зробити це самостійно, їй допомагає соціальний менеджер. 

Після укладання договору із надавачем соціальних послуг, людина починає отримувати послугу, а кошти – для сплати за отриману послугу – Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю перерахує їй на банківську картку. За послуги людина самостійно розраховується карткою.

Допомога з роботою, житлом і навіть з дозвіллям: у Броварах розробляють комплексну програму підтримки ВПО 13.08.24, 13:20

В той же час, органи місцевої влади мають визначити осіб, які б відповідали за реалізацію проєкту та визначати потреби людей, які потребують зазначених послуг. 

На Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю покладається функція формування списку надавачів соцпослуг, учасників проєкту та перерахування бюджетних коштів для забезпечення надання послуг в рамках проєкту. 

Таким чином, де б не знаходилась людина, яка потребує послуги, вимушено її покинула чи переселилася, вона все одно отримає необхідні їй послуги, а профінансовані вони будуть з державного бюджету. 

Фінансування соціальних послуг стаціонарного догляду - за державний кошт. Для надання соцпослуг понад 2300 особам в державному бюджеті передбачено більше 366,8 млн грн. на 2024 рік.

Окремо зазначається, що у Мінсоцполітики будуть звертати увагу міжнародних партнерів на цей експериментальний проєкт. Мета: взаємодіяти по облаштуванню житла для надання послуги. 

Жителі постраждалих громад продовжують евакуацію: переселенцям потрібна психосоціальна підтримка та організація проживання - Місія ООН13.08.24, 15:49

Ігор Тележніков

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Завтра в Україні графіки відключень діятимуть з 16:00 до 24:00

     • 13009 переглядiв

    Довіреній особі блогера Слобоженка повідомили про підозру

     • 9900 переглядiв