piat-yevropeiskykh-krain-zaklykaly-yevrokomisiiu-zaboronyty-import-zerna-z-rosii-ta-bilorusi

П’ять європейських країн закликали Єврокомісію заборонити імпорт зерна з росії та білорусі

 • 27351 переглядiв

П'ять європейських країн-Литва, Латвія, Естонія, Польща і Чехія - закликали Європейську комісію заборонити імпорт зерна з росії і білорусії, щоб запобігти фінансуванню війни росії проти України.

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії звернулися до Єврокомісії із закликом заборонити імпорт зерна з рф та білорусі до країн ЄС. Про це йдеться у спільному зверненні, яке опублікувало міністерство сільського господарства Литви, передає УНН

"Ми просимо ЄК вивчити можливість обмеження імпорту в ЄС продовольчих товарів з росії та білорусії", - йдеться  у зверненні. 

Як зазначається, у той час, як росія веде незаконну війну проти України, її зерно продовжує надходити на ринок ЄС. Повідомляється, що у 2023 році ЄС імпортувала 1,53 мільйона тонн російського зерна на суму 437,5 мільйона євро. 

Міністри сільського господарства Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії підкреслюють, що росія використовує прибутки від експорту зерна в ЄС для фінансування своєї війни з Україною. Ці кошти йдуть на виробництво ракет, безпілотників та іншої зброї, яка використовується для війни в Україні. 

Литва вводить жорсткіший контроль над імпортом російського зерна18.03.24, 13:40

Міністри також наголосили на важливості вжиття заходів щодо запобігання потраплянню на ринок ЄС потенційно краденого зерна з України.

"Як країни-члени ЄС, ми вважаємо за необхідне виконувати наші моральні зобов'язання щодо припинення будь-якої торговельної діяльності, яка може зміцнити можливості росії та білорусі, яка її підтримує, продовжувати конфлікт в Україні, тим паче, що російський імпорт може включати вкрадене зерно з окупованих українських територій", - йдеться в заяві до Єврокомісії.

У зверненні до Європейської комісії також міститься прохання про співпрацю між державами-членами ЄС, щоб забезпечити реалізацію заборони на імпорт зерна з рф та білорусі на всій території Євросоюзу. 

Як повідомляється, Рада ЄС із сільського господарства та рибальства також планує обговорити це питання 26 березня.

Латвія першою в Євросоюзі забороняє імпорт зерна з росії та білорусі22.02.24, 17:54

Популярні

Новини по темі

Ціна золота встановила п'ятий рекорд за березень

 • 23330 переглядiв

У Миколаєві пролунав вибух

 • 26464 переглядiв