ukenru
perevirki-zelenskogo-soyuz-ptakhivnikiv-vistupiv-na-zakhist-virobnika-nasha-ryaba

"Перевірки Зеленського": Союз птахівників виступив на захист виробника "Наша Ряба"

 • 14915 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" отримує дотації у відповідності до чинного законодавства. Про це УНН заявив виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

"Державна підтримка галузі тваринництва була і є необхідним інструментом для стимулювання виробництва продукції, оскільки воно є більш затратним, та у виробничому процесі зайнята значна кількість сільського населення", - підкреслив Карпенко.

При цьому, за останні роки концепція держпідтримки істотно змінилася, сказав експерт. Особливо щодо галузі птахівництва, додав він.

Так, сьогодні птахівники можуть претендувати лише на часткове відшкодування вартості будівництва або реконструкції виробничих приміщень.

"Тобто, будуєш нове чи реконструюєш старе для збільшення виробництва – отримуєш від держави компенсацію", - роз'яснив Карпенко.

Cьогодні, як і раніше, на дотації можуть претендувати усі без винятку робітники галузі. Поряд з цим, не дивно, що МХП, як лідер галузі, який постійно розширює виробничі потужності, створюючи нові робочі місця, нарощує обсяги експорту продукції, заводячи у країну валютну виручку, сплачуючи податки до різних рівнів бюджетів, отримує більше дотацій, аніж інші виробники.

"Такі компанії і повинні отримувати всебічну підтримку від держави", - вважає Карпенко.

Щодо виплат дивідендів - то це нормальна практика розподілу прибутку, передбачена законодавством, зазначив Карпенко.

"Компанія отримала прибуток, вона в праві розпоряджатися ним на свій розсуд, чи виплатити дивіденди, чи залишити прибуток не розподіленим", - додав він.

Варто зауважити, що за світовою практикою сектор АПК завжди підтримується державою. Держдотації з’явилися в Україні з 2017 року за рекомендацією МВФ, до цього було пільгове оподаткування сектору загалом. Нині АПК України забезпечує близько 50% всього експорту країни. МХП – найбільший експортер курятини (товар з доданою вартістю), його частка 88%.

УНН повідомляв, що виплати дотацій МХП та іншим великим холдингам не стосуються виплат малим та середнім фермерам, які минулого року не сповна скористалися своїми програмами та не використали ці кошти. Причиною експерти називають їх небажання легалізуватися, зокрема сплачувати податки, що необхідно для отримання дотацій. За приблизними даними, у “тіні” досі 70% дрібних фермерів.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський виступив з різкою заявою у бік найбільшого виробника і експортера курятини в Україні, компанії “Миронівський хлібопродукт”. Він доручив правоохоронцям порахувати суму державних дотацій МХП і суму виплачених дивідендів акціонерам, ймовірно, вважаючи, що вони повинні зійтися.

Поверховий аналіз ЗМІ показав, що ці суми не сходяться, оскільки сума виплачених дивідендів у рази перевищує суму дотацій. Ба більше, до впровадження системи держдотацій у 2017 році МХП платив своїм акціонерам більше, ніж зараз.

Наприклад, у 2014 році виплати досягали 101 млн доларів, у 2018-му – вони вже скоротилися до 80. Відповідно, дотації тут, скоріше, ні до чого. До того ж, минулого року, окрім МХП, по тій же програмі – будівництво та реконструкція тваринницьких комплексів – дотації отримали ще 14 не пов'язаних між собою агрокомпаній.

Як раніше повідомляв УНН, причиною “наїзду” Зеленського на МХП насправді можуть бути зовсім не дотації, а політична кон’юнктура напередодні виборів. Зокрема газети з екс-дружиною Онищенка. Детальніше читайте в матеріалі УНН.

Українські Національні Новини

Політика