parye-pidtrimala-stvorennya-tribunalu-dlya-rozsliduvannya-voyennikh-zlochiniv-rf-kuleba-zaklikav-derzhavi-priyednatisya

ПАРЄ підтримала створення трибуналу щодо воєнних злочинів рф в Україні. Кулеба закликав держави приєднатися

 • 171791 переглядiв

КИЇВ. 28 серпня. УНН. Парламентська асамблея Ради Європи виступила за створення міжнародного трибуналу для розслідування воєнних злочинів росії в Україні. Глава українського МЗС Дмитро Кулеба закликав держави приєднуватися до створення такого органу, пише УНН.

Деталі

Напередодні ПАРЄ схвалила резолюцію та рекомендацію на основі доповіді німецького депутата Френка Швабе.

ПАРЄ заявила, що "занепокоєна зростаючими доказами звірств, вчинених російськими збройними силами", і висловила свою повну підтримку всім зусиллям, спрямованим на розслідування порушень росією міжнародних норм у галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права та інших міжнародних злочинів, включаючи військові злочини, злочини проти людяності та геноцид, а також притягнення до відповідальності агресора.

За словами голови делегації Верховної Ради в Асамблеї Марії Мезенцевої, йдеться про створення спеціального органу для розслідування злочинів рф.

"Резолюція є дуже комплексною і стосується як безпосередньо України, так і ролі Ради Європи з подолання наслідків російської агресії. З важливого можна виділити: ... терміново створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та переслідування злочину агресії, яке здійснює політичне та військове керівництво російської федерації, та надання необхідної фінансової підтримки", - зазначила депутат.

Подяку за рішучі дії висловив ПАРЄ міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Вдячний ПАРЄ за вимогу притягнення до відповідальності за військові злочини росії та підтримку зусиль щодо створення спеціального трибуналу у справах про агресію. Я закликаю всі держави приєднатись до створення такого трибуналу. Водночас ми притягнемо російське керівництво до відповідальності", – написав дипломат у Twitter.

Нагадаємо

28 лютого прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ухвалив рішення про відкриття офіційного розслідування ситуації в Україні.

За даними Мін'юсту, до Міжнародного кримінального суду в Гаазі через воєнні злочини росії звернулися вже 42 країни. Також окремо є близько 10 країн, які самостійно розслідують злочини росії, скоєні на території України, а також у рамках спільної слідчої групи разом з українськими правоохоронцями та прокуратурою.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі