ukenru
oboronna-ugoda-daniya-planuye-nadati-viyskam-ssha-bezpereshkodniy-dostup-v-krayinu

Оборонна угода: Данія планує надати військам США безперешкодний доступ в країну

 • 14270 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Данія заявляє, що розпочне переговори щодо нової угоди про співпрацю в галузі оборони зі США, яка може включати дозвіл на розміщення американських військ і військової техніки на території Данії — у протилежність десятирічній політиці. Про це УНН пише з посиланням на АР.

Деталі

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен наголосила, що цей крок не пов’язаний із поточною напруженістю між Росією та Україною. За її словами, переговори про активізацію військової співпраці між Копенгагеном і Вашингтоном ведуться вже давно.

Потенційна нова угода дансько-американського оборонного співробітництва "є проривом після багатьох десятиліть" політики проти розміщення іноземних військ на території Данії, заявила Фредеріксен.

"Збільшення американських зобов’язань тут, у Данії, покращить доступ Сполучених Штатів до європейського континенту", – цитує прем’єра данська громадська телекомпанія DR.

Міністр оборони Данії Мортен Боєдсков заявив, що в Данії не створюватимуться американські військові бази, і відмовився коментувати, де будуть розміщені американські війська.

Доповнення

Данська телекомпанія TV2 заявила, що уряд Данії прагне укласти з Вашингтоном подібну оборонну угоду, як і сусідня Норвегія в травні 2021 року. Обидві скандинавські країни є союзниками США по НАТО.

Завдяки своєму договору з Вашингтоном Норвегія дозволила безперешкодний доступ американських військ, які можуть вільно пересуватися в країну та виїжджати з неї.

Однак вони повинні поважати норвезьке законодавство, тобто, серед іншого, США не можуть відправляти ядерну зброю, наземні міни чи касетні бомби разом зі своїми солдатами на норвезьку землю.

Українські Національні Новини

Новини Світу