nyt-ministr-oborony-rf-poperedyv-ssha-pro-taiemnu-operatsiiu-proty-rosii

NYT: міністр оборони рф попередив Остіна про "таємну операцію" проти росії

 • 100172 переглядiв

андрій бєлоусов зателефонував Ллойду Остіну, щоб повідомити про підготовку Україною "таємної операції" проти росії. США сприйняли це серйозно і попередили Україну не робити нічого подібного.

На початку цього місяця міністр оборони рф  андрій бєлоусов зателефонував очільнику Пентагона Ллойду Остіну. російський міністр хотів повідомити Остіну про "таємну операцію" України проти росії. Про це пише видання The New York Times із посиланням на свої джерела, передає УНН

Деталі

Як зазначає видання, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року, Остін розмовляв телефоном із міністром оборони рф лише п'ять разів, і майже завжди з ініціативи Пентагону.

Насправді Остін зв'язався з новим міністром оборони росії андрієм бєлоусовим всього за кілька тижнів до цього, 25 червня, у спробі зберегти "відкриті лінії зв'язку", повідомили в Пентагоні. 

Це була була перша телефонна розмова між двома чоловіками після того, як бєлоусов змінів сергія шойгу, який тривалий час обіймав посаду міністра оборони росії. 

За словами двох американських чиновників і ще одного чиновника, обізнаного про дзвінок, 12 липня бєлоусов дзвонив, щоб передати попередження: росіяни виявили підготовку української "таємної операції" проти росії, яка, на їхню думку, проводилася з дозволу американців.

Як сказали два американські чиновники, представники Пентагону були здивовані цим твердженням і не знали ні про яку подібну "змову". 

"Але що б не розповів бєлоусов, за словами всіх трьох чиновників, це було сприйнято настільки серйозно, що американці зв'язалися з українцями і, по суті, сказали: якщо ви думаєте про те, щоб зробити щось подібне, не робіть цього", - пише видання. 

Перемога Гарріс в США стане розчаруванням для росії - The Washington Post27.07.24, 11:17

"Під час розмови міністр наголосив на важливості підтримання ліній зв'язку на тлі триваючої війни росії проти України", - заявила заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх за кілька годин після розмови 12 липня.

Представники Пентагону відмовилися повідомити, чи порушував Остін це питання в телефонній розмові у вівторок зі своїм українським колегою Рустемом Умеровим.

У заяві міністерства оборони росії після розмови 12 липня підтверджується, що її ініціатором був бєлоусов, і додається, що "було обговорено питання запобігання загрозам безпеці та зниження ризику можливої ескалації". Але в заяві не згадувалося про "таємну місію" України.

ЄС закликає Китай сприяти миру в Україні та припинити експорт в РФ27.07.24, 01:56

Популярні

Новини по темі

Армія рф за добу скинула 24 КАБи по Харківщині

 • 23352 переглядiв