navit-v-umovakh-viiny-ukraina-otrymala-vysoku-otsinku-enerhetychnoho-spivtovarystva-shchodo-reform-u-sferi-enerhetyky

Навіть в умовах війни: Україна отримала високу оцінку Енергетичного Співтовариства щодо реформ у сфері енергетики

 • 29257 переглядiв

Україна досягла значного прогресу в реформуванні ринків електроенергії та природного газу. Причому показники імплементації в ключових сферах досягли високих відсотків, попри війну в країні.

Попри війну Україні вдалось провести частину реформ щодо ринку електричної енергії та природного газу. Про це свідчить Звіт з імплементації європейських зобов’язань у сфері енергетики серед країн Співтовариства за 2023 рік, передає УНН.

Деталі 

У Звіті, зокрема, міститься оцінка виконання Україною acquis Енергетичного Співтовариства за період з листопада 2022 року по жовтень 2023 року за 5-ма основними напрямками (кластерами).

Україна в цілому відзначена одними з найвищих показників імплементації за ключовими напрямками. Прогрес України по кластерах оцінено так:

- "Енергетичні ринки та інтеграція" на рівні 69%;

- "Декарбонізація енергетичного сектору" - на рівні 44%;

- "Забезпечення енергетичної безпеки" – на рівні 61%;

- "Захист довкілля" - на рівні 52%;

- "Діяльність регуляторних органів" - на рівні 76%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна та Італія домовились про співпрацю у розвитку відновлюваної енергетики

Стосовно оцінки діяльності чотирьох основних регуляторних органів (енергетичного регулятора, а також відповідних органів у антимонопольній сфері, державної підтримки та офіційної статистики) НКРЕКП оцінено на високому рівні – 82%.

Секретаріатом також зафіксовані основні зміни, що відбулись у поточному році, зокрема:

  • прогрес із регулювання оптових енергетичних ринків: довгоочікуване законодавче визначення та початок безпосередньої імплементації Регламенту REMIT щодо доброчесності та прозорості оптових енергетичних ринків;
  • імплементація Пакету Чистої енергії для усіх європейців (Сlean Energy Package): законодавче закріплення та розробка підзаконних нормативно-правових актів щодо гарантій походження електричної енергії з ВДЕ, механізмів ринкової премії та Net-billing, а також заходів з управління попитом (агрегація на роздрібному ринку електричної енергії);
  • продовження цінових реформ на ринку електроенергії, зокрема обґрунтованого підвищення цін для кінцевих побутових споживачів у 2023 році та перегляд обмежень оптових цін на ринку електричної енергії (price caps), відповідно до затвердженої методології;
  • успішна сертифікація оператора газосховища АТ «УКРТРАНСГАЗ» відповідно до Регламенту ЕС 2022/1032;
  • забезпечення стабільності роботи енергосистеми, враховуючи триваючу воєнну агресію з боку російської федерації.

Доповнення

Окремо серед усіх країн Співтовариства відзначено Україну та Сербію, які вже підготували та направили до Секретаріату проєкт необхідних законодавчих змін для імплементації нового Пакету інтеграції в сфері електричної енергії (Electricity Integration Package).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна представила звіт про декарбонізацію і план з енергетики на СОР28

Таким чином, незважаючи на воєнний стан, Україні вдалось досягти відчутних результатів реформування ринку електричної енергії та природного газу.

Збереження такого темпу в наступному році сприятиме прогресу у подальшій імплементації європейських правил як передумови для вступу України до ЄС та позитивно вплине на українських споживачів і учасників енергетичних ринків.

Нагадаємо

Група "Нафтогаз" розробляє стратегію декарбонізації, щоб відповідати стандартам ЄС для майбутнього експорту українського газу, зосереджуючись на відповідальному видобутку, зберіганні та транспортуванні.

Володимир Омельченко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Кременчуці вандали перевернули Ханукію

     • 26951 переглядiв

    "Укренерго" отримала статус повноправного члена ENTSO-E

     • 34354 переглядiв