natsbank-prohnozuie-upovilnennia-vvp-do-31-23percent-u-iii-ta-iv-kvartalakh

Нацбанк прогнозує уповільнення ВВП до 3,1-2,3% у ІІІ та ІV кварталах

 • 32829 переглядiв

Нацбанк оцінив зростання ВВП у II кварталі 2024 на рівні 3,7% і прогнозує його уповільнення до 3,1-2,3% у III-IV кварталах. Причини - руйнування енергетичної інфраструктури та дефіцит електроенергії.

Національний банк України оцінив зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) у другому кварталі 2024 року на рівні 3,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що відповідає квітневому прогнозу.

Про це йдеться у Інфляційному звіті Нацбанку, пише УНН.

У ІІ кварталі 2024 року, за оцінками НБУ, зростання ВВП залишалося порівняно високим (3.7% р/р). Його підтримували нарощування видатків бюджету, швидший, ніж торік, збір врожаю ранніх зернових

- йдеться у повідомленні регулятора.

У Національному банку України вказують, що на початку 2024 року українська економіка показала значний зростання. Реальний ВВП у першому кварталі виріс на 6.5% в порівнянні з минулим роком, що значно перевищило прогнози НБУ, викладені у Інфляційному звіті за квітень 2024 року. Одним із ключових факторів такої динаміки стала стабільна енергетична ситуація, яка контрастувала із значним дефіцитом електроенергії, спостереженим у січні-лютому 2023 року. Це сприяло зростанню обсягів виробництва товарів і послуг у підприємствах різних галузей, а також спричинило високі річні темпи зростання у енергетичному секторі.

Крім вичерпання ефекту низької бази порівняння, уповільнення зростання передусім зумовлене руйнуванням рф енергетичної інфраструктури та тривалими відключеннями споживачів від енергопостачання. Додаткові втрати в енергетиці впродовж травня-червня, а також вищі рівні споживання е/е, зокрема влітку цього року, стали підставою для погіршення припущень щодо дефіциту е/е як у ІІ кварталі, так і на прогнозному горизонті. Стримували економічну активність у ІІ кварталі й посилення кадрових проблем, а також збільшення часу повітряних тривог

- пишуть у НБУ.

За даними Нацбанку, бізнес і населення зараз краще адаптовані до дефіциту електроенергії порівняно з 2022–2023 роками. Крім того, частину потреб у електроенергії вдалося покрити за рахунок збільшення її імпорту. Ці та інші чинники допомогли зберегти позитивну динаміку у роботі кількох секторів у другому кварталі 2024 року, зокрема у металургії та транспорті. Високий попит на добрива з боку аграріїв сприяв підтримці хімічної промисловості. Також через дефіцити електроенергії зросли продажі товарів для забезпечення енергоавтономності, відвідуваність ресторанів та попит на кур'єрські послуги.

У другому півріччі економічна активність надалі сповільнюватиметься насамперед через вищі дефіцити е/е. Зсув збирання ранніх зернових на червень позначиться на показниках с/г та економічної активності загалом у ІІІ кварталі. Водночас ліпші за очікування результати І кварталу 2024 року, дещо вищі оцінки врожаїв за рахунок збільшення посівних площ та ширший дефіцит бюджету зумовили поліпшення прогнозу реального ВВП у 2024 році до 3.7%

- зазначає регулятор.

Національний банк прогнозує зростання ВВП України у другому кварталі 2024 року на рівні 3,7% і передбачає його уповільнення до 3,1-2,3% у третьому та четвертому кварталах.

Нагадаємо

Голова Нацбанку Андрій Пишний заявив, що економічне відновлення України триватиме, хоч і буде обмеженим через війну та суттєві пошкодження енергосистеми - прогноз зростання економіки на цей рік поліпшено до 3,7%.

Популярні

Новини по темі

В Одесі повторний вибух - мер

 • 33223 переглядiв