natsbank-prodovzhyt-znyzhennia-oblikovoi-stavky-lyshe-na-pochatku-2025-roku

Нацбанк продовжить зниження облікової ставки лише на початку 2025 року

 • 14355 переглядiв

Національний банк України прогнозує наступне зниження облікової ставки на початку 2025 року. НБУ зберігатиме активну присутність на валютному ринку для контролю інфляції та підтримки курсу гривні.

Національний банку передбачає, що наступне зниження облікової ставки відбудеться вже на початку 2025 року, але буде тримати ситуацію на контролі.  Про це сказав голова Національного банку Андрій Пишний під час брифінгу, пише УНН.

Деталі

За словами Пишного, НБУ зберігатиме активну присутність на валютному ринку для покриття структурного дефіциту валюти, підтримання двосторонніх курсових коливань і згладжування надмірної волатильності.

НБУ прагне забезпечити такий стан валютного ринку, який дасть змогу зберігати контроль над інфляційними очікуваннями та досягти цілі з інфляції на прогнозному горизонті. Базовий сценарій прогнозу передбачає відновлення циклу зниження облікової ставки лише на початку 2025 року. Однак НБУ гнучко реагуватиме на зміни в балансі ризиків для інфляції й валютного ринку

- наголосив Пишний.

Він додав, якщо ризики для інфляційного розвитку та валютного ринку послабляться, то НБУ розгляне можливість швидкого відновлення циклу зниження облікової ставки.

Нагадаємо

Національний банк України вирішив залишити облікову ставку незмінною на рівні 13% з 25 липня 2024 року. Це рішення спрямоване на забезпечення стійкості валютного ринку та наближення інфляції до цілі 5%.

Експерт розповіла про виклики, з якими стикається Нацбанк під час регулювання валютного курсу27.06.24, 09:00

Популярні

Новини по темі