nato-ponad-500-tysiach-viiskovykh-aliansu-u-stani-pidvyshchenoi-hotovnosti

НАТО: понад 500 тисяч військових альянсу у стані підвищеної готовності

 • 12245 переглядiв

НАТО повідомляє про 500 тис. військових у підвищеній готовності через загрозу з боку росії. Європейські країни відновлюють обов'язкову військову службу та збільшують оборонні бюджети для зміцнення обороноздатності.

Понад 500 тисяч військовослужбовців НАТО перебувають у стані підвищеної готовності. Про це повідомила речниця Північноатлантичного альянсу Фарах Дахлалла в інтерв'ю CNN, передає УНН.

З 2014 року НАТО зазнала найзначнішої трансформації в нашій колективній обороні за останнє покоління. Ми запровадили найбільш комплексні оборонні плани з часів холодної війни, і зараз понад 500 тисяч військовослужбовців перебувають у стані підвищеної готовності

- заявила речниця НАТО Фарах Дахлалла .

Як зазначає CNN, кілька європейських країн знову ввели або розширили обов'язкову військову службу на тлі зростаючої загрози з боку Москви, що є частиною цілої низки заходів, спрямованих на зміцнення обороноздатності, які, ймовірно, будуть ще більше розширені.

"Ми приходимо до розуміння того, що нам, можливо, доведеться змінити спосіб мобілізації, змінити спосіб виробництва військової техніки, набору та навчання персоналу", - сказав Роберт Гамільтон, керівник відділу досліджень Євразії в Інституті досліджень зовнішньої політики, який протягом 30 років служив офіцером армії США.

"Це трагічна правда, що ми перебуваємо тут, у 2024 році, і вирішуємо питання про те, як мобілізувати мільйони людей, щоб кинути їх у "м'ясорубку" потенційної війни, але саме сюди нас завела росія", - сказав він.

Європа має підготуватися до десятиліття війни в Україні - глава НАТО19.07.24, 16:28

Низка європейських країн припинили обов'язкову військову повинність після закінчення холодної війни, але кілька держав - особливо в Скандинавії та Прибалтиці - знову ввели її останніми роками, здебільшого через російську загрозу. У деяких країнах відмова від призову може призвести до штрафу або навіть тюремного ув'язнення.

Серед однієї з країн, де повернули призов, стала Латвія. Там обов'язкова військова служба була знову введена з 1 січня цього року, після того, як була скасована в 2006 році. Громадяни чоловічої статі будуть призиватися на службу протягом 12 місяців після досягнення 18 років або закінчення школи для тих, хто ще навчається в навчальних закладах.

Німеччина готується до передислокації сотень тисяч військових на східний фланг НАТО14.07.24, 05:30

У квітні Норвегія представила амбітний довгостроковий план, який майже вдвічі збільшить оборонний бюджет країни і поповнить збройні сили більш ніж на 20 000 солдатів, службовців і резервістів за призовом.

"Нам потрібна оборона, яка відповідатиме цілям у нових умовах безпеки", - заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стере.

Призов до армії в Норвегії є обов'язковим, а 2015 року країна стала першим членом оборонного альянсу НАТО, який закликав до армії чоловіків і жінок на рівних умовах.

Також цього року Німеччина вперше з часів холодної війни оновила свій план на випадок виникнення конфлікту в Європі, а міністр оборони Борис Пісторіус представив у червні пропозицію щодо нової добровільної військової служби. "Ми повинні бути готові до війни до 2029 року", - сказав він.

Тетяна Краєвська

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Повітряні сили попередили Одещину про ворожу ракету

     • 27268 переглядiв

    Курс валют на 22 липня: долар незначно виріс у ціні

     • 14154 переглядiв