nasa-aktyvizuie-robotu-z-povernennia-astronavtiv-starliner-ale-ostatochnoho-rishennia-shche-nemaie

NASA активізує роботу з повернення астронавтів Starliner, але остаточного рішення ще немає

 • 15701 переглядiв

NASA обговорює внутрішні розбіжності щодо безпеки повернення Boeing Starliner з МКС. Виявлено проблеми з двигунами та витік гелію, що ускладнює прийняття рішення про повернення астронавтів.

NASA стикається з внутрішніми "розбіжностями" щодо того, як безпечно повернути Boeing Starliner і його астронавтів. Передає УНН із посиланням на Ars Technica.

Деталі

Офіційні особи NASA, у середу 7 серпня, вперше публічно обговорили розбіжності всередині агентства щодо того, чи справді космічний корабель Starliner достатньо надійний, щоб повернути на Землю з Міжнародної космічної станції двох ветеранів-астронавтів — Бутча Вілмора та Суні Вільямс.

Boeing Starliner, на якому вони прибули на випробувальний політ, має проблеми щонайменше з п'ятьма двигунами, а витік гелію розділив інженерів NASA щодо того, чи безпечно їм повертатися в тій самій капсулі.

 Керівник відділу космічних польотів людини в космос NASA, колишній астронавт Кен Бауерсокс, підтвердив, що ще не прийнято остаточних рішень щодо повернення Вілмора та Вільямса на Землю.

Мушу визнати, що іноді, коли у нас виникають розбіжності, це не весело. Такі дискусії можуть бути болючими, але це те, що робить нашу організацію хорошою

- зазначив Бауерсокс.

Довідково

Під час наземних випробувань інженери змогли продемонструвати збої, подібні до проблем із п'ятьма двигунами Starliner. Подальші перевірки показали опуклість тефлонового ущільнювача в клапані окислювача, відомому як "тарельчатий", який міг обмежити потік тетраоксиду азоту. Двигуни споживають тетраоксид азоту та змішують його з гідразиновим паливом для спалювання. Однак, незважаючи на випробування, інженери досі не розуміють, чому саме виникає випинання і чи виявиться воно під час польоту Starliner назад на Землю.

Доповнення

NASA незабаром вирішить, чи летіти екіпажу на Starliner, у команди Boeing є близько тижня, щоб переконати команду NASA в безпеці Starliner перед початком остаточний перехід на Crew Dragon, пише Ars Technica.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що астронавти Boeing Starliner застрягли на МКС: було виявлено механічні проблеми, зокрема чотири витоки гелію; також вийшли з ладу 5 двигунів.

NASA відклало політ SpaceX на вересень через проблеми з двигунами Boeing Starliner. Розглядаються варіанти повернення астронавтів, включно з використанням капсули SpaceX, що може затримати їх повернення до 2025 року.

Ігор Тележніков

Технології

Популярні

Новини по темі

Ситуація у курській області рф: нові заяви російської влади

 • 23348 переглядiв