namahalys-vykrasty-gps-koordynaty-khakery-zdiisnyly-kiberataku-na-smartfony-biitsiv-zsu-cherez-signal

Намагались викрасти GPS-координати: хакери здійснили кібератаку на смартфони бійців ЗСУ через Signal

 • 14286 переглядiв

Українські фахівці виявили спробу кібератаки на пристрої військовослужбовців через месенджер Signal. Хакери намагалися викрасти дані та отримати доступ до GPS-координат за допомогою шкідливого ПЗ.

Українські фахівці запобігли спробі кібератаки на смартфони та планшети військовослужбовців Сил оборони. Хакери хотіли не тільки викрасти інформацію з пристроїв, а й отримати доступ до GPS-координат. Про це розповіли у Держспецзв'язку, передає УНН.

Деталі

Фахівці Держспецзв'язку та однієї з військових частин виявили дві кібератаки. Хакери через Signal  поширили серед військовослужбовців повідомлення з посиланнями для завантаження APK-файлів, начебто, військових систем GRISELDA (автоматизована система внесення, обробки та передачі інформації з використанням штучного інтелекту) та системи стеження "Очі".

У випадку з GRISELDA за посиланням відкривалася копія офіційного веб-сайту проєкту, де пропонувалося завантажити "мобільну версію" додатку GRISELDA. Слід зауважити, що такого додатку не існує, а завантажуваний APK-файл являв собою шкідливе програмне забезпечення HYDRA, функціонал якого, серед іншого, передбачає можливість викрадення даних сесій (HTTP Cookie), контактів, кейлогінг та ін

- пояснили фахівці. 

Натомість у випадку з системою "Очі" за посиланням (Google Drive) пропонувалося завантажити APK-файл, який, окрім штатного функціоналу оригінальної програми, містив сторонній код.

Завдяки цьому хакери планували викрасти логін та пароль користувача. Окрім того, зловмисники сподівались викрасти GPS-координати пристрою. 

Ми припускаємо, що зловмисники здійснили модифікацію легітимної програми, додавши сторонній JAVA-клас, та реалізувавши його виклик у відповідних блоках коду

- розповіли у Держспецзв'язку. 

Ми припускаємо, що зловмисники здійснили модифікацію легітимної програми, додавши сторонній JAVA-клас, та реалізувавши його виклик у відповідних блоках коду.

Нагадаємо

Влітку у Держспецзв’язку попередили, що хакери активно атакують державних службовців, військових та представників оборонних підприємств України використовуючи популярний серед військових месенджер Signal.

Володимир Омельченко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Капсула Starliner може повернутися назад без екіпажу

     • 8844 переглядiв