ukenru
nadkhodzhennia-valiutnoi-vyruchky-cherez-odeski-porty-zbilshylysia-do-50-mlrd-hrn-kiper

Надходження валютної виручки через одеські порти збільшилися до 50 млрд грн - Кіпер

 • 57404 переглядiв

Доручення Олега Кіпера збільшило валютні надходження до бюджету України на 50 мільярдів гривень завдяки блокуванню експорту сільськогосподарської продукції, придбаної у фермерів за готівку через порти Одеської області.

Дискусійний наказ №19 очільника Одеської обладміністрації Олега Кіпер, попри шквал критики, збільшив надходження валютної виручки до бюджету країни до 50 млрд грн. Такі цифри він навів в інтервʼю УНН.

Деталі

Наказ був підписаний у серпні 2023 року і відтоді перекривав можливість вивозу агропродукції, купленої у фермерів за "кеш" через порти Одещини. Багато гравців ринку сприйняли нововведення критично, але в результаті - виграли від цього і бізнес, і держава.

"Перед підписанням цього, як Ви сказали, "революційного" наказу ми збирали весь бізнес, ми збирали всі асоціації, ми збирали правоохоронців, керівництво портів, ми багато обговорювали те, яким чином посилити легальний бізнес. Коли підписувався цей наказ, взагалі не було ніякого коридору, ні зернового, ні іншого, тому що в липні минулого року росіяни в одноособовому порядку вийшли із зернової угоди і була взагалі проблема логістики.

Ми підписали наказ тоді, коли наш Президент дав військовим наказ забезпечити вихід і вхід суден в акваторію портів Великої Одеси для того, щоб створити умови для роботи наших підприємств, нашого бізнесу, нашої економіки. Наказ якраз був підписаний, щоб врегулювати зернові питання, ми підписали цей наказ з військовим командуванням. Спочатку були питання, було нерозуміння. Великі компанії питали: "Чому так? Ми і до цього працювали відкрито та чесно". Спілкувався і пояснював особисто, що це питання не до них, а до "чорних" зерновиків. Які наслідки від них були? Неповернення виручки, податків, ПДФО та іншого. Це завдавало державі неабияких збитків. Ми хотіли врегулювати це питання, і сьогодні я можу констатувати, що нам це вдалося.

Якщо взяти приріст повернення валютної виручки в Україну, то з початку дії наказу було 15 мільярдів, а зараз ми вже дійшли до цифри в 50 мільярдів гривень. А саме ці показники зокрема утримують валютний курс країни", - розповів він.

Кіпер також уточнив, як в облдержадміністрації "фільтрують" компанії.

"У добросовісної і законослухняної компанії має бути, як мінімум, робоча сила на підприємстві як свідчення того, що ці потужності робочі. Не може бути на фірмі зареєстрований один директор чи бухгалтер, а експорт при цьому сягати мільйонів тонн. Десь і хтось це має вирощувати. Має бути велика кількість попутних засобів для того, щоб зібрати це зерно, десь його зберігати, охороняти, доправляти.

Коли наказ почав діяти – повернулася валютна виручка. Багато компаній відійшли від так званої "форми 2", де все було за готівку, відмовилися від цього.

Ті цифри, які я назвав Вам, і свідчать про те, що хоча наказ і революційний, але дієвий і потрібний в ці важкі для країни часи", - резюмував він.

Антоніна Туманова

Економіка