nabu-maie-zminyty-pidkhody-do-rozsliduvannia-sprav-adzhe-chastyna-z-nykh-maie-vypravduvalni-vyroky-audyt

НАБУ має змінити підходи до розслідування справ, адже частина з них має виправдувальні вироки - аудит

 • 134917 переглядiв

Аудит: НАБУ має змінити підходи до розслідування справ, адже частина з них має виправдувальні вироки.

Міжнародні аудитори вказали, що частина справ НАБУ щодо зловживання владою та привласнення майна закінчилися виправдувальними вироками і викликали критику з боку суспільства і бізнес-спільноти. Про це йдеться у звіті міжнародних експертів, які провели аудит роботи антикорупціонерів за період з 2021 по 2023 роки, пише УНН.

Аудитори наголосили, що в НАБУ мають проаналізувати провадження щодо зловживання владою та привласнення майна, які закінчилися виправдувальними вироками і змінити підходи детективів до розслідування таких справ.

"Кілька таких справ, якими займалося НАБУ, викликали критику з боку громадянського суспільства та бізнес-спільноти, які вважали такі провадження переслідуванням управлінських рішень, ухвалених посадовцями, які, як вважалося, займалися реформами", - ідеться у звіті.

Окрім того, міжнародні експерти вказали на недостатню кількість комплексних фінансових розслідувань НАБУ і наголосили, що детективам варто посилити свої зусилля і експертні знання у саме цьому напрямі.

Аудитори вважають, що НАБУ слід краще організувати та надати більшу увагу фінансовим розслідуванням для розшуку активів, встановлення їхнього зв’язку із злочинами та арешту з метою забезпечення їх повернення державі.

"У провадженнях НАБУ було арештовано значний розмір активів, але, оскільки ці провадження не завершені в суді, ці активи не було поки що конфісковано. Дуже низька вартість засобів вчинення корупційних злочинів та доходів від них, конфіскованих у справах НАБУ, є вражаючою та вимагає негайних дій", - наголосили експерти.

Контекст

Іноземні експерти у звіті за результатами аудиту в НАБУ, виявили низку проблем в діяльності антикорупційного органу. Зокрема, аудитори констатували, що ВАКС розглядає справи роками, а детективи НАБУ можуть розслідувати їх десятиріччями. Однак, як показує практика, тривалість розслідування антикорупціонерів ніяк не впливає на його якість, адже "гучні" справи НАБУ проти високопосадовців вже неодноразово розвалювалися в судах.

Наочним прикладом є кримінальні провадження проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Обидві справи розвалилися у судах. Однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації.

Загалом НАБУ практикує заяви про "гучні викриття" топчиновників, але такі справи далеко не завжди мають юридичне підґрунтя.

Так, схоже, буде зі ще однією справою проти ексміністра - Миколи Сольського. У квітні його звинуватили у заволодінні землею, яка начебто належала НААН. 

Для того, щоб звинувачення НАБУ підтвердилися, їм для початку потрібно довести, що ця земля дійсно належала НААН – але наразі даних і офіційних документів немає. Ба більше, про те, що документів на землю не було, кажуть і самі представники аграрної академії. Як виявилося, і в деклараціях ексміністра за період з 2020 по 2023 рік немає жодної земельної ділянки на Сумщині.

І хоч за цей час антикорупціонери не змогли надати чітких доказів "вини" Миколи Сольського, гучні обвинувачення зробили своє – він залишив посаду міністра. Окрім того, заяви НАБУ і відставка міністра стали причиною зриву переговорів з поляками щодо розблокування кордонів.

У Харківській правозахисній групі назвали заяви НАБУ проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського порушенням презумпції невинуватості. Також правозахисники вважають, що справжньою причиною переслідування Сольського є бажання припинити його зусилля щодо створення в Україні ринку землі.

Популярні

Новини по темі