na-15-pliazhakh-kyieva-voda-ne-vidpovidaie-sanitarno-hihiienichnym-vymoham-kupatysia-tam-zaboroneno

На 15 пляжах Києва вода не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, купатися там заборонено

 • 17776 переглядiв

КП "Плесо" виявило, що вода на 15 київських пляжах не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Купання заборонено через високий рівень бактеріологічного забруднення, що може спричинити кишкові інфекції.

КП "Плесо" провело дослідження якості води на 15 столичних пляжах і виявило, що проби не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Про це повідомляє Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, пише УНН.

Деталі

Попри те, що у 2024 році пляжний сезон у столиці не оголошували, КП "Плесо" регулярно проводить дослідження та оновлює моніторинг якості води в місцях масового відпочинку киян на водних об’єктах.

Минулого тижня перевірили такі столичні пляжі: "Золотий", "Передмістна Слобідка", "Чорторий", "Наталка", "Центральний", "Молодіжний", "Дитячий", "Венеція", "Веселка", "Галерний", "Тельбін", "Райдуга", "Троєщина", "Вербний", "Пуща-Водиця".

За результатами санітарно-мікробіологічних і санітарно-хімічних досліджень проби води на перелічених пляжах не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, а отже купатися на них заборонено.

Так, індекс ЛКП (лактопозитивна кишкова паличка) у пробах води свідчить про загальну бактеріологічну забрудненість водойм. Кишкова паличка найактивніше розмножується у водоймах у спеку та після рясних опадів. У разі потрапляння в організм кишкова паличка може викликати кишкові інфекції (найчастіші симптоми: нудота й діарея), запалення сечовивідних шляхів, статевих органів і важчі захворювання.

Симптоми гострої кишкової інфекції, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Нагадаємо

В Україні 35,2% проб води з поверхневих водойм не відповідали стандартам мікробного забруднення, з регіональними відмінностями в якості води на пляжах за даними Центру громадського здоров'я.

Популярні

Новини по темі