ukenru
moloko-ris-sir-za-yaki-produkti-ukrayintsi-platyat-bilshe-nizh-polyaki

Молоко, рис, сир: за які продукти українці платять більше, ніж поляки

 • 13873 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Деякі соціальні продукти харчування коштують у Києві на порядок дорожче, ніж у Варшаві. Про це свідчать дані аналітичного порталу Numbeo, передає УНН.

Йдеться, зокрема, про молоко, рис, сир, деякі види овочів і алкоголю.

Так, наприклад, один літр молока коштує в Києві в середньому 24,6 грн, у Варшаві - 2,6 злотих (18,2 грн). Різниця в ціні становить 25,9%.

Один кілограм рису обходиться жителям української столиці у 27,6 грн, полякам - у 3,4 злотих (23,6 грн) .Разніца в ціні становить 14,6%.

Різниця у вартості сиру в Києві і Варшаві складає 4,08%, на користь гаманця поляків.

Досить відчутна різниця в цінах на деякі види овочів, такі як листя салату - 20,4%. При цьому, помідори в Києві коштують лише на 1,5% дорожче, ніж у Варшаві.

Відзначимо, що практично всі види алкоголю, крім пива, стоять у Варшаві дорожче, ніж в Україні. Так, за пляшку пива об'ємом 0,33 л поляк заплатить 4,6 злотих (32,7 грн), українець - 36,8 грн. Різниця в ціні становить 11,2%. Йдеться про імпортне пиво.

У той же час вино і сигарети (Marlboro) у Польщі коштує на 74,8% і 179,7% дорожче, ніж в Україні.

Нагадаємо, що українці витрачають на їжу половину своїх доходів.

При цьому, соціальні продукти в країні відчутно дорожчають вже другий рік поспіль.

Також нагадаємо, що уряд України в минулому році скасував державне регулювання цін.

На думку експертів, це негативно позначилося як на вартості продуктів першої необхідності, так і на купівельній спроможності населення.

"Компенсатор у вигляді підвищення мінімальних пенсій і зарплат, яким хизується уряд, не спрацьовує, тому що інфляція зжирає свій чималий відсоток. У підсумку маємо, що необхідні для повноцінного життя продукти харчування людям стають все менш доступними", - зазначив з цього приводу депутат Сергій Тригубенко, додавши, що готовий підтримати своїх колег по парламенту, які закликають уряд відновити державне регулювання цін на соціальні продукти.

Українські Національні Новини

Економіка