ukenru
mi-provodimo-prozoru-politiku-stepanov-vidreaguvav-na-rozsliduvannya-schodo-zakupivli-vaktsin-vid-covid-19

Ми проводимо прозору політику: Степанов відреагував на розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19

 • 11968 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Міністерство охорони здоров'я веде прозору політику щодо закупівлі вакцин від COVID-19. Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив в ефірі телеканалу "Україна 24", коментуючи інформацію, що НАБУ розпочало розслідування щодо закупівлі вакцин, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Щоб щось думати, потрібно розуміти, що саме вони розслідують. Я можу спиратися лише на ті заяви, які були від правоохоронних органів. Тому в них це потрібно запитувати. Я можу лише сказати, що ми ведемо прозору політику, і будь-які контракти, які укладаються для забезпечення України вакциною, укладаються абсолютно прозоро, транспарентно – безпосередньо з виробниками вакцин. Тому більше немає чого додати щодо закупівлі вакцин, де в нас є шалений попит у світі. І зрозуміло, що весь світ знаходиться в тій ситуації, коли вони купують ті вакцини, де є можливість безпосередньо домовитися з виробником", - розповів Степанов.

Деталі

За його словами, в кожного виробника вакцини є своя ціна на свій продукт.

"Єдине, що можу вам сказати, що ті пропозиції, які надходили в МОЗ в результаті перемовин – там ціни різняться від 5 доларів до 33,9 доларів за вакцину. Щоб ви розуміли, що є різні ціни в різних виробників", - пояснив міністр.

На уточнююче запитання, чи є він фігурантом у справі НАБУ, Степанов відповів: "Чого це я маю бути якимось фігурантом якоїсь справи? Треба у НАБУ запитувати. Більше того, ми максимально зацікавлені, особливо я зацікавлений, тому що це така річ, яка кидає тінь на міністерство. Тому я зацікавлений у максимально швидкому розслідуванні. Зі свого боку можу сказати, що при будь-якому запиті від правоохоронного органу до нас щодо якихось документів – всі документи будуть надані миттєво".

Що було до цього

НАБУ почало розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19.

Доповнення

Напередодні Reuters з посиланням на лист імпортера, компанії "Лекхім", повідомило, що план України щодо розгортання вакцини від коронавірусу китайського виробника Sinovac з наступного місяця може бути відкладений через нормативні обмеження.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують в МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Угода проводиться через компанію-посередника в Україні "Лекхім", яку вибрав сам виробник.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше заявляв, що в лютому Україна повинна отримати 700 тис. доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 млн доз вакцини від COVID-19 з ініціативи COVAX. Очікується, що безкоштовно.

На сьогодні відомо, що в Україні повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в рамках глобальної ініціативи COVAX. Крім того очікується, що в рамках глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується в середині лютого.

Українські Національні Новини

Політика