ukenru
mayzhe-80-ukrayinskikh-mam-viddayut-perevagu-pakunku-malyuka-a-ne-groshoviy-kompensatsiyi-yunisef

Майже 80% українських мам віддають перевагу “пакунку малюка”, а не грошовій компенсації - ЮНІСЕФ

 • 22345 переглядiв

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Народні депутати хочуть продовжити програму "пакунок малюка", яка підтримує сім'ї новонароджених по усій Україні. За повернення “бейбі – боксів” активно виступають і в ЮНІСЕФ. Зараз ця програма не діє. Натомість породіллям пропонують 5 тис. грн, які, на переконання і українських депутатів, і представників з ООН, не є еквівалентом. Самі ж мами теж в абсолютній більшості надають перевагу “пакунку”, розповів у коментарі УНН керівник моніторингу програм ЮНІСЕФ Антон Товченко.

“78% батьків сказали, що їм краще саме пакунок малюка, ніж грошову виплату”, - каже він і додає, що цінність такого “бейбі-боксу” не лише матеріальна.

“Це не тільки матеріальна вартість. Це цінність ЮНІСЕФ. Звичайно, що матеріальна складова дуже важлива, але ж цю програму почали не стільки фінансовою, це було більше на розвиток дитини, і розвиток правильного батьківства, щоб знизити стрес у перші дні, підвищити обізнаність батьків. У пакунку є багато товарів, про які батьки навіть і не знали, і ніколи б їх не купили, а вони дуже потрібні, в догляді як за самою мамою, так і за дитиною”, - пояснює експерт.

Товченко нагадав, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав Уряд України зберегти програму підтримки сімей з дітьми саме у вигляді "пакунку малюка".

"Ми закликали Уряд звернути увагу на ті плюси, які надає саме натуральна допомога. Так, є такі люди, які вважали, що краще грошова допомога, і ми спілкувалися з міністерством і запропонували їм свою допомогу з моніторингу. І дані які ми моніторили та отримали, вказали, що краще саме пакунок", - пояснив він, зауваживши, що після певних зустрічей ініціативу повернення “бейбі-боксу” в Україні на рівні влади все ж підтримали.

Зауважимо, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект, який має повернути “пакунок малюка” молодим родинам. Серед його авторів — депутат Ірина Верещук.

За її словами, придбати молодій мамі все, що є в пакунку, по-перше, вийде дорожче, пропонованих сьогодні державою 5 тис. грн. А по-друге, через таку натуральну дорогу, “молоді мамочки мають відчувати легкий дотик держави”. Адже проект “пакунок малюка” - про підтримку і про турботу більше, аніж просто про грошову компенсацію.

Нагадаємо, українські мами повернення “пакунку” теж підтримують. Про це зокрема, УНН раніше розповідала голова правління Громадської організації "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна.

Українські Національні Новини

Політика