ukenru
kndr-mogla-vidnoviti-robotu-yadernogo-reaktora-v-yonbeni

КНДР могла відновити роботу ядерного реактора в Йонбені

 • 9428 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. КНДР, ймовірно, відновила роботу свого ядерного науково-дослідницького центру в Йонбені (провінція Пхенан-Пукто) потужністю 5 МВт. Про це повідомляє південнокорейський телеканал YTN з посиланням на дані аналізу супутникових знімків, датованих 17 та 25 лютого, інформує УНН.

На фотографіях видно, що з труб ядерного об'єкта піднімаються стовпи білої пари. Експерти при цьому зазначають, що на знімках не видно ознак зливу в сусідню річку води з системи охолодження реактора. З одного боку, це може говорити про те, що викид пари не пов'язані з роботою реактора. Однак не виключено, що трубопровід для скидання води може бути прихований у річці, зазначає телеканал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 82% американців вважають, що ядерна зброя КНДР становить загрозу інтересам США - опитування

Крім цього, на фотографіях помітно, що на території об'єкта розбитий тимчасовий військовий табір.

Південнокорейські експерти вказують, що запуск реактора може свідчити про відновлення виробництва ізотопів, необхідних для ядерної програми КНДР.

У центрі Йонбен розташовані завод зі збагачення урану і реактор потужністю 5 МВт, побудований фахівцями КНДР у 1986 році. За оцінкою експертів, за один рік у центрі Йонбен можна отримати досить матеріалів для виготовлення кількох ядерних зарядів.

Нагадаємо, лідер КНДР Кім Чен Ин та члени південнокорейської делегації, які прибули у Пхеньян, домовилися працювати над зниженням військової напруженості на Корейському півострові, а також обговорили можливість проведення саміту лідерів двох країн.

Українські Національні Новини

Політика