istorychnyi-antymonopolnyi-pozov-miniust-ssha-i-16-prokuroriv-podaly-pozov-proty-vyrobnyka-iphone

Історичний антимонопольний позов: Мінюст США і 16 прокурорів подали звернення проти виробника iPhone

 • 23729 переглядiв

Міністерство юстиції США та 16 прокурорів штатів подали антимонопольний позов проти Apple, звинувативши виробника iPhone у незаконній монополізації ринку смартфонів та створенні перешкод для доступу конкурентів до апаратних та програмних функцій iPhone.

Міністерство юстиції США (DOJ) цього тижня подасть позов проти компанії Apple, яка виробляє iPhone, за нібито порушення антимонопольного законодавства. Apple звинувачують у створенні перешкод конкурентам отримати доступ до апаратних і програмних функцій iPhone.

Про це передає УНН, із посиланням на L'Agence France-Presse, CNN та Washington Post.

Міністерство юстиції (DOJ) і 16 державних і окружних прокурорів подали позов проти виробника iPhone, - компанію звинувачують у монополізації ринків смартфонів.

Деталі

Генеральна прокуратура США висунула масштабні звинувачення проти технологічної компанії Apple за нібито незаконну монополізацію iPhone. Наразі подано скаргу до федерального суду в штаті Нью-Джерсі.

Якщо не заперечувати, Apple лише посилить свою монополію на смартфони

- заявив генеральний прокурор США Меррік Гарленд у заяві Washington Post.

Відповідно до інсайдерської інформації, Міністерство юстиції США цього тижня подасть позов проти Apple за нібито порушення антимонопольного законодавства. Відомство звинувачує виробника iPhone у перешкоджанні доступу конкурентів до апаратних і програмних функцій смартфонів.  

Apple підриває програми, продукти та послуги, які в іншому випадку зробили б меншу залежність користувачів від iPhone. Apple використовує свою монопольну владу, щоб отримати більше грошей від споживачів, розробників, творців контенту, художників, видавців, малих підприємств і торговців, серед іншого

- йдеться в прес-релізі Міністерства юстиції.

У чому сутність претензій до Apple

  • Наприклад, Apple дозволяє користувачам iPhone безперешкодно надсилати один одному високоякісні фотографії та відео, але мультимедійні тексти на телефони Android передаються повільніше і з більшою зернистістю. Наприкінці минулого року компанія поступилася і погодилася покращити стандарт якості, який вона використовує для взаємодії з телефонами Android за допомогою текстових повідомлень - але вона все ще зберігає ці повідомлення в зелених бульбашках, створюючи своєрідний класовий поділ, стверджують критики.
  • Компанія також надає своїм власним продуктам можливість доступу до певних частин свого апаратного забезпечення, використання яких заборонено іншим компаніям. Цього року європейські норми змусили Apple надати іншим компаніям доступ до апаратного чіпа iPhone для оплати через натискання, що дозволило створювати конкуруючі цифрові гаманці. Але ці правила діють лише в Європейському Союзі.
  • Крім того, Apple підтримує велику комісію в розмірі 30% від більшості продажів через свій магазин додатків – це часта скарга компаній, які намагаються продавати підписки, стверджуючи, що величезна частка Apple на ринку смартфонів змушує їх платити, на їхню думку, невиправдано високу комісію.

Apple стверджує, що позов не відповідає фактам і закону.

Ми вважаємо, що цей позов не відповідає фактам і закону, і ми будемо рішуче захищатися проти нього

- йдеться в заяві Apple.

"Цей позов являє собою загрозу для того, хто ми є, і для принципів, які визначають продукти Apple на висококонкурентних ринках (..) Якби ми досягли успіху, це вплинуло б на нашу здатність розвивати технології, які люди очікують від Apple, де апаратне забезпечення, програмне забезпечення та послуги перетинаються. Це також створило б небезпечний прецедент і дозволило б уряду мати сильну руку у формуванні технологій для людей", — йдеться в заяві компанії, надісланій Gizmodo (блог, який присвячений таким темам, як дизайн, наука, наукова фантастика й технології - ред).

Нагадаємо

Apple веде переговори з Google про ліцензування свого ШІ Gemini для інтеграції в майбутні iPhone, що потенційно дозволить генерувати текст, створювати зображення та інші можливості ШІ на пристроях iOS.

Популярні

Новини по темі