ukenru
infektsionist-poyasniv-chomu-kontaktnim-kategorichno-ne-pidkhodyat-ekspres-testi-na-antigen-koronavirusu

Інфекціоніст пояснив, чому контактним категорично не підходять експрес-тести на антиген коронавірусу

 • 20292 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Експрес-тести на антиген, які виявляють лише 35% серед безсимптомних хворих, є неприйнятними для виявлення COVID-19 у контактних осіб. Для цієї категорії потенційних хворих необхідно використовувати значно чутливіші та точніші лабораторні тести – ІФА на антиген коронавірусу. Вони виявлять COVID-19 за 7 днів до появи перших симптомів – ще на етапі інкубаційного періоду. Про це УНН розповів лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук.

Деталі

“Я взагалі не розумію, навіщо людині, яка контактувала з "ковідним“ хворим, витратити гроші на експрес-тести, які виявляють лише 35% хворих? Це гроші на вітер — раз, а по-друге, який у них сенс? Це не стримує, а лише погіршує епідеміологічну ситуацію: людина платить гроші, впевнена, що вона здорова — і йде заражати близьких”, — пояснив Гайдук.

Тобто, на думку інфекціоніста, контактна особа після експрес-тесту на антиген отримує негативний результат і хибне відчуття спокою. Таким чином вона потенційно може продовжувати інфікувати оточення та поширювати COVID-19.

"Доречно і потрібно робити ІФА-тести на антиген, про які говорять. Адже дійсно є дослідження і підтвердження про те, що вони виявляють хворобу за 7 днів до симптомів. Якщо це так, то уявіть, який прорив у напрямку подолання епідемії Україна може зробити, використовуючи ці тести”, — зазначив лікар.

 

Українські Національні Новини

Здоров'я