ekspert-rozpoviv-khto-initsiyuvav-dotatsiyi-agrariyam

Експерт розповів, хто ініціював дотації аграріям

 • 8376 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Система дотацій для аграріїв запрацювала в Україні на вимогу Міжнародного валютного фонду. Про це у коментарі УНН повідомив експерт з державної підтримки Асоціації "УКАБ" Олег Нестеров.

Дотації прийшли на зміну спецрежиму оподаткування агропромислового сектору, який діяв в країні з 1998 року.

"Відміна спецрежиму ПДВ була однією із вимог МВФ. Для подальшої співпраці в рамках отримання кредитів і взагалі роботи з МВФ треба було прибрати цю норму", - підкреслив О.Нестеров.

За його словами, у 2017 році аграріям запропонували дотації у вигляді квазіакумуляції ПДВ за принципом: хто більше сплачує, той більше отримує.

"Спецрежим - це непряма державна підтримка, певна податкова допомога. Дотація - це надання прямих фінансових асигнувань, тобто - пряме надходження коштів. Якщо ти хочеш отримувати дотації - ти повинен вийти із тіні і офіційно сплачувати податки. Дотація певною мірою сприяє детінізації ринку. Натомість, повернення до спецрежиму може призвести до виникнення корупції", - пояснив О.Нестеров.

Нагадаємо, у 2018 році механізм розподілу дотацій було змінено. Замість квазіакумуляції ПДВ, державну підтримку переорієнтовули на розвиток тваринницьких комплексів. Зокрема, запропоновано часткову компенсацію погашення тіла кредиту (25%) і 30% вартості введених в експлуатацію тваринницьких комплексів.

Водночас, за даними експертів, який би механізм розподілення дотацій не був, переважну більшість дотацій отримуватимуть птахівники як основоположники структури тваринництва України.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Експерт розповів, хто ініціював дотації аграріям

     • 8376 переглядiв

    У справі Попова планують допитати Порошенка та Луценка

     • 22750 переглядiв

    Держава забезпечить фінансову підтримку ОТГ

     • 10404 переглядiв

    Поїзд "Київ-Рівне" від 27 лютого курсуватиме щоденно

     • 21527 переглядiв