ekspert-rozpoviv-chy-mozhut-banky-pity-na-uhodu-z-kliientom-shchodo-konvertuvannia-valiutnykh-kredytiv-u-hryvni

Експерт розповів, чи можуть банки піти на угоду з клієнтом щодо конвертування валютних кредитів у гривні

 • 63198 переглядiв

Банки не можуть самостійно конвертувати валютні кредити в гривні через заборону НБУ. Експерт вважає, що це питання може вирішити лише Національний банк України.

Банк і клієнт наразі не можуть досягти домовленостей щодо конвертування валютних кредитів у гривні, оскільки існує така заборона для бізнесу від Національного банку України. Тому на цю ситуацію може вплинути виключно НБУ. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив економіст Олег Пендзин.

На сьогодні НБУ є регулятором і в межах його регуляторної діяльності всі питання вирішуються саме таким чином. Тому будь-якої самодіяльності зі сторони банківської структури навіть можна не чекати. Все це має бути улагоджено виключно рішенням НБУ,

- зазначив Пендзин.

Зазначимо, вказана постанова, якою бізнесу заборонено реструктурувати свої валютні кредити, була прийнята ще на початку широкомасштабного вторгнення, коли головою НБУ був ще Кирило Шевченко.

Експерти у коментарях УНН говорять, що очільник Нацбанку Андрій Пишний може не скасовувати заборону на конвертування валютних кредитів для бізнесу, а дозволити банкам в індивідуальному порядку вирішувати це питання. Такий крок голови НБУ точно не залишиться непоміченим, сприяє покращенню відносин між банками і клієнтами та підвищить довіру до банківського сектору.

НБУ в межах валютної лібералізації має пом'якшити заборону на конвертування валютних кредитів для бізнесу - експерт29.07.24, 14:49

Контекст

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

NVIDIA анонсує серію оновлень, зокрема генеративні моделі ШІ

 • 12283 переглядiв