dovira-ukraintsiv-do-bankivskoho-sektoru-ostannii-rik-zrostaie-aub

Довіра українців до банківського сектору останні роки зростає - АУБ

 • 65118 переглядiв

Кількість коштів українців у банках зростає, що свідчить про довіру до банківської системи. НБУ працює над підвищенням привабливості гривневих інструментів для заощаджень, а банки пропонують вигідні депозитні програми.

Обсяг коштів українців у банківському секторі за останні два роки зростає, що свідчить про довіру до банківської системи. Нацбанк також працює над підвищенням привабливості гривневих інструментів для зберігання заощаджень. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас.

Кошти фізичних осіб у банках, якщо ми говоримо в цілому, – зростають. Є кілька причин. По-перше, причина зростання коштів фізичних осіб в банківському секторі України полягає в тому, що вітчизняна банківська система є високорозвиненою і зручною. По-друге, банки України є надійними та стійкими. Після реформування банківського сектору, яке почалося у 2014 році, сьогодні він є високоліквідний, міцний, стійкий. Приріст кількості коштів фізичних та юридичних осіб в банках України підтверджує те, що нашому банківському сектору продовжують довіряти і ця довіра зростає

- зазначив Дубас.

За словами президента Асоціації українських банків, в умовах повномасштабного вторгнення росії Національний банк України працює над привабливістю зберігання заощаджень у гривні, а також над тим, щоб банки і фінансові установи пропонували гривневі інструменти, які будуть забезпечувати купівельну спроможність гривні, як національної валюти. Це дозволить нівелювати інфляцію і девальваційні процеси, пов’язані із тимчасовим коливанням валют.

НБУ вже вкотре знижує облікову ставку і сьогодні вона становить 13%. Звичайно банки на це реагують і також переглядають ставки у своїх депозитних  програмах. Кожен може зробити нескладний розрахунок. За останніми даними НБУ рівень інфляції в Україні становить 4,8%, а річна відсоткова ставка по банківських депозитах – в середньому близько 14%. Навіть якщо інфляція за результатом року буде в межах 8-10% – це буде вигідна пропозиція, оскільки дохід від депозиту, навіть після сплати податків, перекриє негативний ефект інфляції. Таким чином, купівельна спроможність гривні розміщеної на банківському депозиті залишається гідному рівні

– зазначив Дубас.

За його словами, наразі, гривневі активи користуються попитом, що підтверджується тим, що другий рік обсяг коштів фізосіб у банківських установах України зростає.

Нагадаємо

Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка поділилася порадами щодо вибору надійного банку для депозитів, розрахунку пасивного доходу від депозитів та врахування таких факторів, як відсоткові ставки, строки депозитів, податки та коливання валютних курсів, щоб зберегти та примножити заощадження в умовах економічної нестабільності.

Крім того, експерт розповіла, на що варто звертати увагу, щоб убезпечити себе від втрати коштів. Серед іншого, експерт радить при отриманні кредиту завжди розраховувати на гірший сценарій. Зокрема слід оцінювати власні можливості погашення позики в умовах зменшення доходів або виникнення непередбачених витрат. На що ще звертати увагу при отриманні кредитів, читайте за посиланням.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 23 липня: НБУ зміцнив гривню на 15 копійок

 • 12987 переглядiв