ukenru
dopomoha-ukraini-tse-ne-lyshe-pro-ukrainu-holova-mzs-lytvy

"Допомога Україні - це не лише про Україну" - голова МЗС Литви

 • 33882 переглядiв

Міністр закордонних справ Литви підкреслив, що продовження допомоги Україні має вирішальне значення для забезпечення глобальної стабільності, а не лише для України чи регіону.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс наголосив, що продовження допомоги Україні - це не лише про Україну, не лише про регіон, це забезпечення глобальної стабільності, і закликав продовжувати приділяти увагу війні росії проти України, попри конфлікт на Близькому Сході, пише УНН з посиланням на BNS і tagesschau.

Деталі

Ізраїльські військові кажуть, що під час атаки майже всі безпілотники та ракети були перехоплені, не долетівши до території країни. США, Йорданія, Велика Британія та інші союзники допомогли Ізраїлю відбити атаку.

Очільник литовської дипломатії на спільній з головою МЗС Нідерландів Ганке Брюїнс Слот пресконференції зазначив, що ця допомога неминуче буде в центрі уваги українців.

"За допомогою Заходу було забезпечено повітряну безпеку для Ізраїлю, партнера поза НАТО. Я думаю, що українці поставлять це питання, і поставлять його резонно: якщо така допомога надається Ізраїлю, чи може вона надаватися і Україні? Я думаю, що це могло б посилити їхні аргументи щодо необхідності додаткової протиповітряної оборони", - сказав Ландсбергіс.

За його словами, атака на Ізраїль, війна в Україні, напруга в регіоні Південно-Східної Азії не є "поодинокими випадковими випадками".

"Ми бачимо зухвалість автократичних, імперіалістичних, агресивних режимів, вони стають сміливішими, – сказав голова МЗС Литви. – Ми можемо бачити більше цього в майбутньому, тому Литва наголошує, що допомога Україні – це не лише про Україну, не лише про регіон, це забезпечення глобальної стабільності, демонстрація, що Заходу можна довіряти".

За словами очільника литовської дипломатії, Захід має провести червоні лінії не для себе, а для агресорів.

Ландсбергіс також висловив сподівання, що більшої ескалації на Близькому Сході, ймовірно, вдасться уникнути, оскільки інакше це може відвернути увагу Заходу від України.

"Якщо говорити про гіпотетичні сценарії, якщо війна на Близькому Сході переросте в повномасштабний конфлікт (...), то легко було б погодитися, що це розділить нашу увагу, але це гіпотетичний сценарій. Здається, що сьогодні цього вдалося уникнути", – сказав міністр.

Очільниця нідерландської дипломатії заявила, що від перемоги України над кремлем залежить безпека всієї Європи, тому увага до України не може зменшуватися.

"Я переконана у силі голоду (володимира) путіна – якщо він отримає Україну, цього буде недостатньо. Стабільність і безпека нас – Нідерландів, а також Європи в цілому – особливо переплітається з дуже відважною боротьбою, яку українці ведуть щодня", – сказала голова МЗС Нідерландів Ганке Брюїнс Слот.

Вона підкреслила, що питання перемоги України має залишатися першочерговим, попри конфлікти в інших частинах світу.

Зеленський зустрівся з президентом Литви: обговорили нагальні потреби в ППО11.04.24, 14:28 • [views_0]