derzhava-povynna-spryiaty-roboti-kompanii-yaki-ekonomliat-miliony-biudzhetnykh-koshtiv-enerhetychnyi-ekspert-yurii-korolchuk

Держава повинна сприяти роботі компаній, які економлять мільйони бюджетних коштів - енергетичний експерт Юрій Корольчук

 • 33657 переглядiв

Енергетичний експерт вважає, що держава повинна сприяти роботі компаній, які економлять мільйони бюджетних коштів

Кожний зекономлений мільйон – це внесок у фінансування Збройних сил України і перемогу України, а держава повинна сприяти роботі компаній, які економлять мільйони бюджетних коштів. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив енергетичний експерт Юрій Корольчук, коментуючи нещодавні обшуки НАБУ в офісі "Укрнафти" у справі щодо купівлі труб у "Інтерпайпу" за завищеними цінами, пише УНН.

Як стверджує Корольчук, продаж "Інтерпайпом" труб за більш високими цінами має місце не лише у державній "Укрнафті", але і у державному "Укргазвидобуванні", де зусиллями "Інтерпайпу" до публічних торгів не допускають американську компанію Vorex, яка надає багатомільйонні знижки та економить бюджетні кошти. 

"Укргазвидобування" закуповує бурильні та обсадні труби через "Прозорро". Участь у торгах регулярно беруть той таки "Інтерпайп" та його американський конкурент Vorex. Механізм "Прозорро" передбачає конкуренцію цін і перемогу найнижчої ціни. Тільки от коли відбувається умовно тендер №1, де беруть участь "Інтерпайп" і американський Vorex, то держава економить 140 млн грн, бо Vorex запропонував нижчу ціну. А коли глянути на тендер №2, де бере участь лише один "Інтерпайп", то ціна не знижується. "Інтерпайп" витискує із торгів максимум, а держава втратила 230 млн грн, бо на торгах не було Vorex чи іншої конкурентної компанії," - пише Корольчук.

На думку Корольчука, держава створює перешкоди у роботі Vorex в Україні, хоча зі сплачених компанією податків у США здійснюється фінансування і підтримка України.

"Ми маємо американську компанію Vorex, яка допомагає економити державі сотні мільйонів бюджетних коштів. Проте, держава створює перешкоди роботі Vorex і це абсолютно неправильно. Держава повинна сприяти роботі компаній, які економлять мільйони бюджетних коштів. Кожний зекономлений мільйон – це внесок у фінансування Збройних сил України і перемогу України. Vorex сплачує податки в США і з цих податків фінансується підтримка України", - пише експерт.

Корольчук нагадує, що у тендерах за участі американської Vorex держава економить 18%.

"У тих тендерах, де з "Інтерпайпом" конкурує не підставна чи "фіктивна", а реальна компанія Vorex, то економія державних коштів сягає майже 18%. Напевно, все в олігархічній ментальності "Інтерпайпа" Пінчука, який витискує з держави повну вартість, але публічно дає "щедру" знижку від у розмірі "аж" 1%", - резюмує Юрій Корольчук.

Нагадаємо, раніше НАБУ провело обшуки в офісах державної "Укрнафти". Кримінальна справа розслідується за фактом продажу компаніями Віктора Пінчука труб за завищеними цінами. 

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Армія рф за добу обстріляла 12 областей України

     • 30569 переглядiв

    На Миколаївщині вночі знищили ворожий "шахед"

     • 28938 переглядiв