ukenru
denisova-zaklikala-goncharuka-vzhiti-zakhodiv-z-viplati-borgiv-po-zarplati

Денісова закликала Гончарука вжити заходів з виплати боргів по зарплаті

 • 9455 переглядiв

КИЇВ. 11 жовтня. УНН. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука вжити невідкладних заходів щодо виплати боргів по зарплаті. Про це повідомили у пресслужби офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, передає УНН.

"Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука вжити невідкладних дієвих заходів з метою забезпечення конституційного права громадян на своєчасне та у повному обсязі одержання винагороди за працю, гарантованого статтею 43 Конституції України", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, через несвоєчасну та не в повному обсязі виплату заробітних плат працівники змушені вдаватися до соціальних акцій протесту, зокрема, чергова така акція відбулася у м. Сєвєродонецьк 11 жовтня щодо несвоєчасної виплати зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств.

Також Омбудсмен зазначила, що, попри прогресуюче зростання заборгованості із заробітної плати, уряд не вжив системних заходів для її подолання.

"Моніторинг Уповноваженого засвідчив, що у 2018 та протягом поточного року не відбулося жодного засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яка є тимчасовим дорадчим органом Уряду, утвореним відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2005 № 875. Положенням про зазначену Комісію передбачено проведення засідань один раз на два місяці за рішенням її голови, яким визначено Міністра соціальної політики України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.07.2016 № 517 було затверджено План невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати. Втім, центральними органами виконавчої влади, до сфери управління яких належать державні підприємства-боржники із виплати заробітної плати, неналежно виконуються заходи, визначені цим Планом", - вказали в офісі.

Також, як зазначається, котрий рік поспіль залишається вкрай гострою та актуальною проблема незабезпечення права на заробітну плату працівників збанкрутілих підприємств. Зарплатні борги підприємств-банкрутів та економічно неактивних підприємств, за даними офісу, складають 1,2 млрд грн, або 42 % загального обсягу заборгованості із зарплати.

"Ураховуючи довготривале накопичення боргів на підприємствах-банкрутах, поширену практику штучного банкрутства з метою ухилення від сплати боргів, Уповноважений вважає, що назріла гостра необхідність ратифікації Україною частини третьої Конвенції МОП № 173 та прийняття законопроекту щодо дотримання вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, що дасть людині можливість отримати чесно зароблені кошти своєю трудовою діяльністю на підприємстві, що збанкрутіло", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, за даними Держстату, на 1 вересня 2019 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати становила 2816,8 млн грн, або 102,8% у порівнянні з 1 серпня 2019 року. 

Українські Національні Новини

Суспільство