chy-ye-v-ukraini-pokarannia-za-nezakonne-prytiahnennia-do-kryminalnoi-vidpovidalnosti-u-sap-prokomentuvaly-vypravduvalnyi-vyrok-eksministru-omelianu

Чи є в Україні покарання за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності - у САП прокоментували виправдувальний вирок ексміністру Омеляну

 • 105419 переглядiв

Прокурори САП не понесли відповідальності за незаконне кримінальне переслідування ексміністра Омеляна, якого виправдав суд. САП відмовилася назвати справи, де ці ж прокурори зараз здійснюють нагляд.

Прокурори повинні нести відповідальність за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки це прямо випливає з принципу верховенства права та належного правосуддя. Якщо прокурор навмисно або через грубу недбалість ініціює кримінальне переслідування на підставі недостатніх або сфальсифікованих доказів, це може призвести до серйозних порушень прав людини, пише УНН.

Проте на практиці такі випадки є виключенням і черговим прикладом є справа проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, якого публічно звинуватили у кримінальному злочині, проте ВАКС повністю його виправдав. Чи понесли відповідальність за це прокурори, які наглядали за законністю дій детективів НАБУ у справі політика - УНН звернувся за коментарем безпосередньо до Спеціальної антикорупційної прокуратури, яка цим і займалася.

Зазначимо, що є три можливих форми відповідальності:

  • Дисциплінарна – прокурорів за порушення службових обов'язків можуть виписати догану, понизити в посаді або навіть звільнити;
  • Кримінальна - якщо дії прокурора кваліфікуються як зловживання владою або службовим становищем, йому може загрожувати реальний термін ув’язнення;
  • Цивільно-правова відповідальність - постраждалі особи можуть вимагати відшкодування збитків через суд.

Як зазначили у САП, кримінальне провадження за обвинуваченням ексміністра Володимира Омеляна перебувало у провадженні детективів НАБУ, а процесуальне керівництво здійснювали прокурори САП Висоцька Н.В. та Сидоренко В.А

Проте жоден з них до відповідальності притягнутий не був. Також у САП наголосили, що прокурори не зобовʼязані приносити вибачення за незаконне переслідування, оскільки це не передбачено кримінально-процесуальним кодексом.

Разом з тим, у Спеціальній антикорупційній прокуратурі відмовилися назвати кримінальні провадження, де ті ж самі прокурори нині наглядають за додержанням законодавства розслідування справ і притягненням людей до кримінальної відповідальності. Кажуть, це таємниця слідства.

Однак, адвокат та ексрадник директора Державного бюро розслідувань Олег Шрам в ексклюзивному коментарі УНН зазначив, що таємницею досудового розслідування є фактичні дані щодо обставин вчинення протиправних дій, щодо планів проведення тих чи інших слідчих дій, щодо вже проведених слідчих дій.

А про те, хто з прокурорів здійснює нагляд за дотриманням законів у кримінальному провадженні – така інформація в принципі не може бути таємницею досудового розслідування

- вказує він.

Додамо

Заяви про необ’єктивність та політичну заангажованість детективів НАБУ у своїх розслідуваннях звучали неодноразово. Однак, останнім часом вони почали лунати з вуст керівництва бюро. Причиною цьому стало те, що антикорупціонери розпочали розслідування проти першого заступника директора НАБУ Гізо Углави. Він, лише після того, як опинився по той бік слідства, визнав наявність серйозних проблем під час розслідування, яке проводять антикорупціонери, та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

Існує також занепокоєння щодо порушень презумпції невинуватості з боку НАБУ, як у справах проти Миколи Сольського та нардепа Сергія Кузьміних. 

Харківська правозахисна група також критикувала НАБУ за заяви, що порушують презумпцію невинуватості. Справжньою причиною переслідування Сольського там вважають реформування ринку землі в Україні.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі