cherez-zavantazhenist-rozghliad-skarhy-na-dii-suddiv-vs-u-spravi-shepeleva-mozhe-zatiahnutys-na-misiatsi-prote-shans-na-zakonne-rishennia-ye-tspk

Через завантаженість розгляд скарги на дії суддів ВС у справі Шепелева може затягнутись на місяці, проте шанс на законне рішення є - ЦПК

 • 124546 переглядiв

ВРП може затягнути розгляд скарги на суддів Верховного Суду України у справі Шепелева

Судді Верховного суду В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець, які змінили вирок звинувачуваному у серії замовних вбивст, держзраді та інших злочинах ексдепутату-агенту фсб Олександру Шепелеву й намагалися відпустити його на волю, повинні бути звільнені, якщо Вища рада правосуддя (ВРП) встановить, що рішення було незаконне. Проте розгляд скарги прокуратури на їхні дії у ВРП може затягнутися на місяці через велику завантаженість органу. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Вадим Валько.

 Очевидно, що в даному випадку, якщо дійсно рішення незаконне і в діях суддів в такому рішенні, в мотивуванні цього рішення прослідковується, наприклад, істотний дисциплінарний проступок, то це підстава для дисциплінарної відповідальності таких суддів, в тому числі – рекоменданція про їх звільнення. Ну і за законом це повноваження ВРП. Тому якраз – що робити – подали скаргу – її мають розглянути. Сподіваюся, що її розглянуть протягом строку, належного, і ВРП єдиний орган який може такі рішення ухвалювати

– сказав Валько.

Він нагадав, що ВРП – це ключовий орган суддівського врядування, який приймає рішення про звільнення суддів на підставі, наприклад, скарг в рамках дисциплінарних проваджень.

"Зараз ВРП по суті оновлено, там новий склад, який викликає більше довіри. Але не без запитань, в тому числі уже по прийнятих рішеннях", – зазначив Валько.

Як приклад юрист навів рішення по судді Печерського районного суду Тетяні Ільєвій, яку обвинувачують в ухваленні незаконного рішення, яким скасовано арешт понад 100 тисяч доларів. За його словами, вона не мала права взагалі розглядати цю справу, але ВРП відмовилася її відсторони від здійснення правосуддя.

"Тобто у ВРП є як хороші рішення цього нового складу, так і сумнівні. Тому відповідаючи на ваше питання чи є шанс, що в законний спосіб буде законне рішення – очевидно, що шанс на це збільшився після оновлення складу ВРП. Щодо часу скільки є – тут питання в тому що оскільки ВРП не було у нас тривалий час, вона не розглядала дисциплінарні провадження на суддів, і тільки нещодавно, буквально місяць тому, ВРП повернули повноваження розглядати дисциплінарні скарги, то накопичилося їх близько 12 тисяч", - розповів Валько.

За його словами, ВРП розробила і затвердила порядок щодо пріоритетності авторозподілу цих скарг, й щодо більшості з них авторозподіл відбувся. На думку юриста, очевидно, що спочатку будуть розглядати скарги в яких строк давності притягнення до відповідальності може закінчитися, потім інші скарги, які, наприклад, надходять зараз.

"Тому очевидно, що це справа не місяців найближчих, і цей строк точно буде розтягнутий в часі, через те що велика кількість скарг просто не розглядалася раніше", - сказав Валько.

Юрист також наголосив на небезпеці прециденту, який могли створити судді Верховного суду пішовши на ряд процесуальних порушень.

"Закон говорить про те, що суди нижчих інстанцій повинні враховувати висновки, викладені в постановах ВС", - зазначив він.

Валько додав, що суди не одразу враховують кожне рішення Верховного суду .

Контекст

Зокрема, колегія Верховного суду вирішила закрити один з епізодів справи, який стосувався підкупу, через на їхній погляд недостатню кількість доказів. Крім того, судді суттєво зменшили строк відбування покарання Шепелева, зарахувавши йому термін перебування в СІЗО рф з 19 березня 2015 року по 8 липня 2016 року. Тоді російські правоохоронці затримали його за екстрадиційним запитом України. Поки нібито вирішувалося питання його видачі Україні, Шепелев активно співпрацював із фсб рф і повинен був знаходитися в слідчому ізоляторі. Через рік росія все ж відмовилася видати нардепа-втікача українському правосуддю, посилаючись на загрози власній національній безпеці.

Колегія Верховного суду також скористалася "законом Савченко" і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО по обвинуваченню в інших справах. Таким чином, за рішенням касаційної інстанції Шепелев повністю відбув покарання за вироком Деснянського районного суду м. Києва від 7 серпня 2020 року. Крім того, через закриття епізодів про підкуп майно екснардепа не конфісковуватимуть. Прокурор оскаржила дії суддів Верховного суду у ВРП. За автоматичним розподілом, скаргу по справі Шепелева розглядатиме перша в історії суддя-член ВРП, яка воює на фронті проти рф - Олена Ковбій.

Нагадаємо

Раніше зясувалося, що Шепелев був цінним для росії, адже був агентом російських спецслужб. Про це свідчать документи, написані ним власноручно. Зокрема пояснювальна записка директору фсб.  Також підтвердженням є його активна позиція щодо виправдання російської агресій й анексії Криму, яку він висловлював під час спілкування із представниками фсб.  Експерти, опитані УНН раніше ставили під сумнів об’єктивність рішення Верховного суду, відверто говорячи про корупційну складову. Зокрема, на думку голови правління Фундації DEJURE Михайла Жернакова, судді Верховного суду могли отримати грошову винагороду за таке рішення.  Політичний аналітик Олександр Кочетков вважає, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повинне перевірити доброчесність суддів, які винесли таке рішення по справі Шепелева.

Лілія Подоляк

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    ВАКС присудив 7 років колонії голові райсуду Вінниччини

     • 25949 переглядiв