ukenru
cherez-mutatsii-omikron-ne-vyklykaie-tiazhkoi-kysnevoi-zalezhnosti-ale-vse-shche-nebezpechnyi-dlia-hrup-ryzyku-virusoloh

Через мутації "Омікрон" не викликає тяжкої кисневої залежності, але все ще небезпечний для груп ризику - вірусолог

 • 35118 переглядiв

Варіант Омікрон зараз нагадує звичайне респіраторне захворювання, але все ще становить ризики для людей похилого віку та хронічно хворих.

Штам коронавірусу "Омікрон" змінився на стільки, що тепер перебігає як звичайна респіраторна хвороба. Проте він і досі несе загрозу для людей, які старші 60 років та тих, хто має хронічні захворювання. Про це під час брифінгу повідомила лікар-вірусолог, доктор медичних наук Алла Мироненко, передає кореспондентка УНН.

Починаючи з початку 2022, можливо навіть з кінця 21 року, коли прийшов "Омікрон", то він фактично витіснив всі інші віруси, які ми знали – "Дельта" І "Альфа". Зараз є лише "Омікрон", при чому циркулює одночасно багато його субваріантів. Але, на щастя, "Омікрон" змінився настільки, що в нього накопичилося дуже багато мутацій у спайковому білку (це поверхневий білок, яким прикріплюється вірус до клатини) і він змінився на стільки, що не викликає тяжкої кисневої залежності, як це було при попередніх варіантах, коли люди помирали через те, що не було кисню або не можна було госпіталізувати, або було запізно. "Омікрон" зазвичай перебігає, як звичайна респіраторна хвороба, але він небезпечний групам ризику 

- сказала Алла Мироненко.

Нагадаємо

З’явилася нова омікрон специфічна вакцина, яка більш ефективна проти коронавірусного штаму "Омікрон". На наступному тижні прищепитися можна буде в пунктах щеплення усіх областей України. Це рекомендовано зробити людям, які перебувають в групі ризику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У цьому епідсезоні українці хворіють на 40 відсотків більше порівняно з минулим роком - Кузін

Ганна Оніщенко

COVID-19