broniuvannia-pereviznykiv-sprostyly-osnovni-zminy

Бронювання перевізників спростили: основні зміни

 • 17314 переглядiв

Заступник міністра інфраструктури розповів про спрощення процедури отримання статусу критично важливого підприємства для перевізників. Внесено зміни до критеріїв та розширено перелік компаній, які можуть подаватися на бронювання співробітників.

В Україні спростили процедуру отримання статусу критично важливого підприємства для перевізників. Внесено зміни до критеріїв та розширено перелік компаній, які можуть подаватися на бронювання співробітників, розповів заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач у вівторок, пише УНН.

Деталі

"Щодо бронювання співробітників підприємств, що займаються перевезеннями. Нагадую алгоритм: підприємство, що відповідає критеріям, подає пакет документів до Міністерства - отримує статус критично важливого - має можливість в "Дії" забронювати співробітників", - написав Деркач у Facebook.

Він вказав, що "за цей час Міністерство своїм наказом визнало критичними близько 170, ще близько 80 – невдовзі також отримають такий статус". "За півтора роки дії механізму бронювання всього до нас надійшло близько 500 заяв від перевізників на визнання критичності (у 2023 році не більше ніж 40)", - повідомив посадовець.

Водночас, зі слів Деркача, є низка змін, про які варто знати перевізникам:

  • Щоб отримати статус критично важливого підприємству варто відповідати двом критеріям із семи. Раніше треба було три. Завдяки змінам до 76-ї постанови Кабміну бізнесу легше подати пакет документів. Наприклад, варто мати відповідну ліцензію та не мати податкової заборогованості.
  • Також внесли зміни до 303-го наказу Міністерства. Наказ підписаний та буде опублікований після реєстрації в Мін'юсті (очікуємо наступного тижня). Якщо ж перевізник має всі підстави для визнанням критичним без потреби чекати оновленого 303-го наказу, то, з його слів, може подаватись вже зараз.

Серед ключових змін в наказі:

  • Розширення переліку підприємств, що можуть подаватись на визнаннями критичними. Ідеться про перевізників, що виконують нерегулярні перевезення, та автостанції. 
  • Можливість подаватись компаніям, що виконували перевезення не лише у 2022 році, а й тим, хто почав діяльність у 2023 та 2024 роках. 
  • Скасування необхідності підтверджувати оформлення трудових відносин з працівниками за 180 днів до подачі документів. З його слів, є розуміння, що в умовах дефіциту кадрів, компанії наймають нових працівників, тож чекати 180 днів – це невиправдано.

Він наголосив, що всі зміни до 303-го наказу стануть чинними після реєстрації акту Міністерством юстиції. "Практично це означає, що подавати пакети документів до Міністерства з врахуванням цих змін можна лише після того, як оновлений наказ набуде чинності", - зазначив він.

"Щодо бронювання ФОП. Наразі жоден ФОП, не лише перевізники, а, наприклад, аграрії чи будівельники, не можуть отримати статус критичного. Відповідно до роз’яснень Мінекономіки, це суперечить закону. Тож виправити таку ситуацію можуть лише зміни до закону, які дозволять бронювати не лише "підприємства, установи, організації", - вказав заступник міністра.

Близько 1,2 млн людей можна забронювати від мобілізації - Мінекономіки18.07.24, 12:07

Популярні

Новини по темі

Бронювання перевізників спростили: основні зміни

 • 17314 переглядiв