blyzko-200-tys-cholovikiv-mobilizatsiinoho-viku-vstupaiut-u-vyshi-dlia-fiktyvnoho-navchannia-lisovyi

Близько 200 тис. чоловіків мобілізаційного віку вступають у виші для фіктивного навчання - Лісовий

 • 9657 переглядiв

Міністр освіти України заявив, що близько 200 тис. чоловіків мобілізаційного віку вступають у виші для фіктивного навчання. МОН проводить перевірки та аналізує аномалії у вступі чоловіків 25+ років.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий заявив, що через збільшення кількості чоловіків 25+ по відношенню до кількості такої ж категорії довоєнного періоду, МОН висунуло гіпотезу, що біля 200 тисяч чоловіків вступає у заклади вищої освіти для фіктивного навчання. Про це він сказав під час робочого візиту на Миколаївщину, передає кореспондент УНН.

"Ми фокусуємо свою увагу на такому критично неприйнятному явищі, як фіктивне навчання у закладах вищої освіти. Я повинен сказати, що сьогодні, провівши вибіркові перевірки Державної служби якості освіти у ряді закладів освіти різних форм власності, рівнів і регіонів - від Київських до регіональних, від приватних до державних і комунальних, малих і великих, ми виявили певну гіпотезу. За цією гіпотезою ми можемо оцінювати, що по кількості чоловіків 25+ і кількості такої ж категорії довоєнного періоду, зростання дозволяє нам висунути гіпотезу, що біля 200 000 чоловіків вступає у заклади вищої освіти на різні рівні: бакалаврат, магістратуру, навіть фахову передвищу освіту, хоча фокус був на бакалаврат, магістратуру і далі на аспірантуру", - каже Лісовий.

Він розповів, що ця проблема привернула увагу МОН, і була проведена не одна нарада на рівні прем'єр-міністра і Офісу президента. До наради, яка проводилась головами обласних військових адміністрацій, були залучені ректори та представники закладів освіти.

"Ми будемо дуже уважно перевіряти і звертати увагу на це явище. Зараз база даних нам дасть загальні показники, і ми ще раз проаналізуємо ті аномалії, які виявимо. Тут є кілька негативних аспектів", - додає міністр.

Він переконаний, що питання мобілізації - це лише один аспект, але коли зосереджуємося на організації ефективного навчання в закладах освіти, це призводить до деградації системи вищої освіти.

Нагадаємо

Як раніше повідомляв заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко, збільшення кількості місць на магістратуру та аспірантуру не буде - незалежно від попиту й інших різних обставин. Освітня сфера ніколи в житті не буде допомагати людям, які використовують різноманітні способи для того, щоб не виконувати свої Конституційні обов’язки.

Популярні

Новини по темі

Вибухи в Сумах: в ОВА повідомили про успішну роботу ППО

 • 90761 переглядiв

В Одесі чутно вибухи - мер

 • 29972 переглядiв

росіяни влучили по садку у Золочеві на Харківщині

 • 27059 переглядiв

Зеленський призначив очільника Сумської РДА

 • 19954 переглядiв