ukenru
biloruska-tserkva-nazvala-pravoslavnu-tserkvu-ukrayini-rozkolnitskoyu-spilnotoyu

Білоруська церква назвала Православну церкву України "розкольницькою спільнотою"

 • 12894 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Мінська єпархія Білоруської православної церкви постановила визнати "розкольницькою спільнотою" Автокефальну Православну Церкву України на чолі з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. Про це йдеться на сайті Білоруської православної церкви, передає УНН.

У заяві йдеться про те, що після проведення Об'єднавчого собору в Києві та створення в Україні нової церковної структури, а також через "посягання Константинопольського Патріархату на канонічну територію Російської Православної Церкви", Загальні збори Мінської єпархії постановили:

– Одноголосно підтримати рішення Священного Синоду Руської Православної Церкви, Синоду Білоруської Православної Церкви, Архієрейської ради Мінської митрополії, Єпархіальної ради Мінської єпархії про визнання неможливим подальшого перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським Патріархатом.

– Висловити щиру синівську вдячність Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу за твердість у стоянні за чистоту церковних канонів і невтомні труди в справі збереження єдності Церкви.

– Висловити братську підтримку Блаженійшому митрополиту Київському і всієї України Онуфрію, єпископату і всій повноті Української Православної Церкви та продовжити приношення сугубих молитов про дарування їм допомоги Божої в несенні сповідницького подвигу.

– Закликати духовенство і народ Божий Мінської єпархії берегти чистоту святої православної віри, єдність Православної Церкви та твердо слідувати прийнятому Священноначалієм рішенням. Провести на парафіях Мінської єпархії роботу з роз'яснення позиції Російської Православної Церкви у зв'язку з подіями в даний час в Україні.

– Продовжити підносити молитви про якнайшвидше вирішення конфлікту на землі України, зцілення розколу на канонічній території Української Православної Церкви, щоб серед братнього народу України запанували мир, терпіння, згода і справжня християнська любов.

– Визнати розкольницькою спільнотою так звану Автокефальну Православну Церкву України на чолі з так званим митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. Роз'яснити кліру і прихожанам Мінської єпархії неможливість співслужіння з "духовенством" зазначеної неканонічною структури й участі в здійснюваних нею "таїнствах".

Нагадаємо, результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено Автокефальну Помісну Православну Церкву України та затверджено статут нової церкви.

Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія.

Як повідомляв УНН, Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому законопроект №5309, яким впорядкувала назви релігійних організацій. "За" відповідний документ проголосувало 240 народних депутатів.

Українські Національні Новини

Політика