alternatyvoiu-idei-hetmantseva-pro-pidvyshchennia-podatkiv-ye-likvidatsiia-podatkovoi-ekspert

Альтернативою ідеї Гетманцева про підвищення податків є ліквідація податкової - експерт

 • 56451 переглядiв

Ліквідація податкової та митниці та переведення економіки на воєнні рейки може стати альтернативою підвищенню податків для фінансування Сил оборони України під час війни, вважає економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Ліквідація податкової та митниці і переведення економіки на воєнні рейки може бути альтернативою ідеї голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева про підвищення податків задля закриття бюджетної діри. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев заявив, що в Україні катастрофічна ситуація з видатками на фінансування для безпеки й оборони. За його словами, наразі величезна діра в бюджеті на сотні мільярдів. Гетманцев додав, детінізації для поповнення бюджету країни недостатньо, а друкувати гривню і таким чином її девальвувати влада не планує. За його словами, немає інших рішень для фінансування Сил оборони, крім податків. 

Є альтернатива (підвищенню податків – ред.) – ліквідувати податкову і митницю. Це дасть Україні одразу пів трильйона гривень. Це те, що там кудись зникає. Нагадаю, що сумлінні сплати податків в Україні – 98%, тобто 98% підприємців абсолютно спокійно сплачують податки під час війни, жодних нарікань і проблем

- вважає Гаврилечко.

За його словами альтернатива підвищенню податків у воєнний час – це ліквідація митниці і податкової та переведення економіки на воєнні рейки. "Оце є якраз не те що альтернатива, а те що у нас передбачено чинним законодавством, зокрема законом про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, ухваленому в далекому 1996 році. А ті хто говорять про податки – вони або не знають або забувають, що з прадавніх і середньовічних часів можливості регулювання в держави щодо економіки фантастично збільшилися. І якщо ще 100 років тому оподаткування було єдиним механізмом регуляції, то зараз їх набагато більше", - зазначив Гаврилечко.

Нагадаємо

Верховна Рада України ухвалила в цілому скандальний законопроєкт голови податкового комітету парламенту Данила Гетманцева про "клуб білого бізнесу". Документ розкритикували як колеги Гетманцева по парламенту, так і експерти. Навіть у юридичних висновках було вказано, що він не відповідає законодавству України. Для того, щоб закон набрав чинності, його повинен підписати Президент. Глава держави також має право ветувати документ.

На думку експертів, цей законопроєкт має на меті розділити підприємців та підірвати їхні зусилля щодо податкової реформи.

У коментарях УНН економічні експерти вказували також, що документ порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі.

Про те, що законопроєкт Гетманцева містить дискримінаційні норми і має корупційні ризики йдеться і у висновку аналітиків Спілки українських підприємців.  

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук також заявив про те, що законопроєкт про "клуб білого бізнесу" дискримінаційний .

Додамо

Раніше УНН розповідав, як соцмережі відреагували на ініціативу Гетманцева щодо створення "клубу білого бізнесу". Українці, зокрема, вважають, що його законопроєкт – це інструкція з доїння напівмертвої корови, а сам парламентар – катастрофа для української економіки. 

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    У Херсоні росіяни дроном атакували двох людей біля річки

     • 20730 переглядiв