300-tys-shkoliariv-planuiut-povernuty-do-navchannia-oflain-do-kintsia-roku-fedorov

300 тис. школярів планують повернути до навчання офлайн до кінця року - Федоров

 • 23553 переглядiв

МОН впроваджує стратегію 'Школа офлайн' для безпечного повернення учнів до очного навчання. План включає адаптацію для різних категорій учнів, будівництво укриттів та збереження робочих місць вчителів.

В Україні впроваджують стратегію "Школа офлайн" для безпечного повернення 300 тисяч учнів до очного навчання. План включає адаптацію для різних категорій учнів, будівництво укриттів та збереження робочих місць вчителів. Про це повідомив у понеділок віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише УНН.

Плануємо повернути 300 тисяч школярів до безпечного навчання офлайн до кінця року

- зазначив Федоров у Telegram.

Контекст

Як повідомив віцепрем'єр, за останні 4 роки українська система освіти зазнавала втрат. Через COVID-19 та повномасштабну війну наші діти відстають від однолітків з інших країн на 2 роки навчання, за дослідженням PISA-2022. "Просто зараз необхідно ухвалювати рішення, щоб вийти на новий рівень якості освіти та не втратити покоління", - вказав урядовець.

Понад 600 тисяч дітей в Україні, за його даними, навчаються дистанційно і ще 390 тисяч - за кордоном. "Онлайн-освіта не дає дітям соціалізуватися й розвивати м’які навички. Під час знеструмлень діти не можуть продовжувати навчатися. Також під час дистанційного навчання неможливо проконтролювати, чи спускаються учні в укриття", - зауважив Федоров.

Як планують змінити ситуацію

"Щоб змінити ситуацію, МОН упроваджує комплексну стратегію Школа офлайн. Вона почне діяти вже з 1 вересня, впровадження буде поступовим. Мета Школи офлайн - повернути 300 тисяч учнів до безпечного очного навчання. А там, де очне навчання неможливе, - підвищити якість дистанційного", - пояснив Федоров детальніше.

Школа офлайн, з його слів, містить п’ять основних компонентів, які покривають потреби різних категорій учнів та вчителів:

  • Внутрішньо переміщені діти навчатимуться за місцем перебування очно за наявності безпекових умов. 
  • Для дітей за кордоном прибираємо подвійне навантаження. Учні в першій половині дня навчалися в іноземній школі, а після - дистанційно в Україні. Тепер вони вивчатимуть дистанційно лише предмети з українознавчим компонентом, за інші дисципліни бали перезарахують з іноземних шкіл у всіх класах.
  • Учнів з тимчасово окупованих і прифронтових територій важливо зберегти в українській системі освіти, боремося за кожного школяра. Необхідно адаптувати освіту під запит та умови учнів з ТОТ. Тому дітей навчатимуть індивідуально, підлаштовуючись під потреби та графік кожної дитини. 
  • База для повернення дітей у школи - інфраструктура. Саме тому будуємо укриття, купуємо автобуси та забезпечуємо девайсами.
  • При цьому жоден учитель не має втратити роботу. Будь-які зміни в роботі мережі шкіл не торкнуться фактичної зайнятості викладачів - МОН дасть можливість перейти в кадровий резерв, де буде середня зарплата та спеціальне навчання. З резерву вчителі можуть перейти на роботу в іншу школу або мати гарантоване місце роботи на деокупованій території.

"За кілька днів запустимо гарячу лінію, де ви зможете отримати відповіді, якщо не знайшли їх на сайті", - зазначив Федоров.

У школах в Україні працює понад 400 офіцерів безпеки, ще 200 проходять навчання29.02.24, 10:00

Популярні

Новини по темі