23-lypnia-vsesvitnii-den-kytiv-i-delfiniv-den-vanilnoho-morozyva

23 липня Всесвітній день китів і дельфінів, День ванільного морозива

 • 24502 переглядiв

23 липня 1982 року Міжнародна китобійна комісія прийняла мораторій на повну заборону комерційного китобійного промислу, який вступив у силу у 1986 році. Мораторій спершу мав діяти десять років, але згодом став безстроковим.

Сьогодні, 23 липня, екологи та зоозахисники в багатьох країнах світу можуть долучитися до заходів з нагоди Всесвітнього дня китів і дельфінів. Подія була заснована у 1986 році Міжнародною китобійною комісією, пише УНН.

Кити та дельфіни мають ряд спільних рис: веретеноподібне, обтічної форми тіло, лопатевидні передні кінцівки, хвіст з горизонтальним плавником і чималий шар жиру під шкірою.

Мета сьогоднішньої події – подальше вжиття заходів, спрямованих на збереження китів і дельфінів.

23 липня 1982 року Міжнародна китобійна комісія прийняла мораторій на повну заборону комерційного китобійного промислу, який вступив у силу саме у 1986 році. Мораторій спершу мав діяти десять років, але згодом став безстроковим.

Зараз полювати на китів дозволено лише корінному населенню деяких регіонів, для яких м’ясо китів є традиційною їжею, але це полювання регулюється певними правилами та щорічними квотами, які обмежують кількість вилову. Попри це браконьєрський вилов китів все одно продовжується.

Окрім того, кожного року тисячі китів та дельфінів гинуть через пластикове сміття в океані, забрудненість води нафтою та іншими хімічними речовинами.

До цього часу невирішеною є проблема вилову дельфінів для демонстрації їх у дельфінаріях. Адже, на думу багатьох науковців, утримання у неволі шкодить здоров’ю цих розумних морських ссавців.

Ласуни сьогодні можуть долучитися до Дня ванільного морозива. Подія була започаткована у США, і досить швидко стала популярною у багатьох країнах світу.

Ванільне морозиво є найпоширенішим у світі, і за даними деяких досліджень навіть більш популярним ніж шоколадне.

Також сьогодні у багатьох країнах відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня синдрому Шегрена - розладу імунної системи, що характеризується сухістю в очах і роті, оскільки він вражає клітини, які виробляють слину і сльози.

Хвороба може вражати інші частини тіла, такі як щитовидна залоза, нирки, печінка, легені та нерви. Інші симптоми включають біль у суглобах, шкірні висипання, сухість піхви, безперервний сухий кашель, збільшення слинних залоз, поганий стан зубів, надмірну спрагу і тривалу втому різного роду.

Захворювання вперше описав у 1933 році шведський лікар Генрік Шегрен.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святих мучеників Трохима, Теофіла та інших.

Вони постраждали за віру у Господа під час посилення гонінь на християн у ІІІ столітті.

Трохиму, Теофілу, а також Дорімедонту, Сатурнію та Євкартію під час катувань зламали ноги. Потім їх намагалися спалити, але. за переказом, вони вийшли з вогню неушкодженими. Після цього їм відрубали голови.

Іменини сьогодні святкують Трохим, Теофіл, Віталій, Ганна.

Захар Подкидишев

УНН Lite

Популярні

Новини по темі

У ставку в Бучі потонула жінка

 • 16970 переглядiв

У Харківській області оголошено ракетну небезпеку

 • 35821 переглядiв