2-kvitnia-den-kinoloha-ukrainy-mizhnarodnyi-den-dytiachoi-knyhy

2 квітня: День кінолога України, Міжнародний день дитячої книги

 • 22632 переглядiв

Сьогодні, другого квітня, в Україні відзначається День кінолога. Саме другого квітня 1994 року була створена Кінологічна служба Міністерства внутрішніх справ України.

Сьогодні, другого квітня, в Україні відзначається День кінолога, пише УНН.

Саме другого квітня 1994 року була створена Кінологічна служба Міністерства внутрішніх справ України. Хоча, практика підготовки собак для служби в правоохоронних органах та інших ролей розвивається в Україні вже понад 70 років.

Службові собаки в Україні, яких тренують віддані своїй справі кінологи, виконують різноманітні важливі завдання. Їх залучають до пошуку наркотиків та вибухівки, затримання злочинців, служби на блокпостах, пошуково-рятувальних операцій, розмінування тощо.

День кінолога виходить за рамки правоохоронних та рятувальних служб. Це свято всіх, хто займається розведенням собак, вихованням собак-поводирів для людей з вадами зору чи пошуково-рятувальних собак, а також тих, хто навчає собак різним командам. Це день, коли ми визнаємо і цінуємо мовчазне, але глибоке спілкування і зв’язок між людьми і собаками.

Також сьогодні можна долучитися до святкування Міжнародного дня дитячої книги. Подія була започаткована у 1967 році за ініціативи Міжнародної ради з книг для юнацтва. Дату святкування встановили на честь дня народження всесвітньо відомого дитячого данського письменника Ганса Крістіана Андерсена, який з’явився на світ другого квітня 1805 року.

Першими дитячими творами були перекази, розповіді, оповідання, пісні, що передавалися в усній формі. Вони були покликані розважати та навчати малечу.

Так, в 1744 році світ побачила перша дитяча книжка розважального характеру під назвою "Маленька гарненька кишенькова книжечка". Її автором та видавцем був популяризатор дитячої книги тих часів – Джон Ньюбері. Видання відрізнялося гарною обкладинкою та захоплювало дітлахів веселими іграми та яскравими ілюстраціями.

У ХІХ столітті Г.Х. Андерсен займається збором народних казок Європи. З цією метою він навіть відправляється в подорож містами та селами Європи. Так само як брати Грімм, які зробили збірку казок Німеччини, він робить збірку казок європейських країн.

Перша друкована дитяча книга в Україні з’явилася в 1574 році. Це було навчальне видання під назвою "Руська граматика, або Буквар".

Ще друге квітня – Міжнародний день перевірки фактів. Подія була започаткована з метою залучення суспільства до розвитку критичного мислення, підвищення поінформованості щодо існування брехливої та помилкової інформації.

Окрім цього, сьогодні також можна долучитися до Дня примирення. Цю позитивну подію заснували для того, щоб залучити суспільства до мирного співіснування та до того, аби не приховувати образу, а намагатись примиритись з усіма, з ким не знайшли спільної мови чи відпустити ситуацію зі своєї душі.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті преподобного Тита Чудотворця, який жив у ІХ столітті в Константинополі.

З юних років Тит вирішив присвятити своє життя служінню Господу та прийняв чернечий постриг. Був провідником та богословом. За свою непохитну віру отримав від Господа дар зцілення та дивотворення.

Іменини другого квітня святкують Григорій, Микита, Федора.

Популярні

Новини по темі

Al Jazeera: під час обстрілу в Газі загинули четверо іноземців

 • 27232 переглядiв

Румунія припинила фінансову підтримку українських біженців

 • 114114 переглядiв

У Білому домі занепокоєні через закриття в Ізраїлі Al Jazeera

 • 28116 переглядiв

В Атланті автомобіль протаранив КПП біля штаб-квартири ФБР

 • 29710 переглядiв