19-travnya-den-simeynoyi-meditsini-ta-vsesvitniy-den-borotbi-z-zapalnimi-zakhvoryuvannyami-kishechnika

19 травня: День сімейної медицини та Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишечника

 • 1504671 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Сьогодні, 19 травня, в Україні відзначається День сімейної медицини. Свято було започатковане у 2017 році, пише УНН.

Мета запровадження цього дня – привернення уваги до необхідності продовження медичної реформи та подальшого розвитку сімейної медицини.

Також 19 травня відзначається Всесвітній день сімейного лікаря, який був започаткований у 2010 року за ініціативи Всесвітньої організації сімейних лікарів.

Сьогодні також і Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишечника. У світі понад 5 млн осіб страждають на ці захворювання, а саме виразковий коліт та хворобу Крона. Кількість пацієнтів із ЗЗК невпинно зростає. В Україні за останніми даними на ці хвороби страждає більше 11 тисяч осіб, однак, наймовірніше їх набагато більше, адже хвороби можуть розвиватися роками майже безсимптомно.

Перебіг ЗЗК може бути тривалим і виснажливим, що значно погіршуючи якість життя. Пацієнти часто скаржаться на високу втомлюваність та страждають від болів та неприємних симптомів хвороби. ЗЗК можуть мати і ускладнення, що потенційно небезпечні для життя: колоректальний рак, кровотечі, стеноз кишечника. Однак, за оцінками спеціалістів, у разі регулярного обстеження пацієнти ЗЗК мають шанси виявити ускладнення на ранніх стадіях та отримати відповідне лікування.

Для того, щоб привернути увагу до проблеми ЗЗК, а також до потреб людей, що живуть з цими захворюваннями у більше ніж 40 країнах Європи, Північної Америки, Близького Сходу та Австралії, 19 травня проводиться Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишечника.

А ще 19 травня – це День зникаючих видів, День записної книжки, День травневого сонця.

За церковним календарем 19 травня – День пам’яті Іова Багатостраждального, який жив у часи Мойсея і мав велику родину. Вважається, що диявол вразив чоловіка страшною хворобою і позбавив всього, що у нього було. Але Іов ніколи не скаржився на долю і не втрачав віри у Бога. За це Господь повернув йому усе втрачене. А після того чоловік прожив ще більше 100 років.

Іменини 19 травня святкують Ян, Василь, Денис, Іван, Іларіон, Сава.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Зеленський особисто прибуде на саміт G7 в Хіросиму - Bloomberg

     • 992713 переглядiв

    ISW: пригожин визнав, що “вагнер” не може оточити Бахмут

     • 966619 переглядiв

    Україна буде «найважливішою темою» саміті G7 - посол Японії

     • 884942 переглядiв