zmi-oprilyudnili-zmist-10-krokiv-yaki-ukrayina-zaproponuvala-u-tkg-tam-ye-formula-shtaynmayyera-ta-zustrich-zelenskogo-z-putinim

ЗМІ оприлюднили зміст “10 кроків”, які Україна запропонувала у ТКГ: там є “формула Штайнмайєра” та зустріч Зеленського з Путіним

 • 50864 переглядiв

КИЇВ. 24 грудня. УНН. Україна запропонувала десять кроків для розблокування процесу врегулювання ситуації на території тимчасово окупованого Донбасу. Сьогодні їх опублікував російський "Комерсант", пише УНН.

Деталі

Повідомляється, що українська сторона поширила свої пропозиції перед засіданням ТКГ, що відбулося 8 грудня. Документ має назву "необхідні кроки для розблокування роботи Тристоронньої контактної групи, „нормандського формату", виконання Мінських угод і загальних узгоджених підсумків Паризького саміту в „нормандському форматі" 9 грудня 2019 року", пише російське видання.

Далі наведено оприлюднені "10 кроків" в редакції "Комерсанта":

Крок 1. Українська делегація у вівторок і середу (мається на увазі 8-9 грудня — ред.) на засіданні ТКГ зробить всі необхідні дії для відновлення режиму припинення вогню з 00:00 за київським часом 10 грудня 2021 року і повернення до виконання "заходів щодо посилення режиму припинення вогню" від 22 липня 2020 року.

Крок 2. Українська делегація у вівторок і середу на засіданні ТКГ зробить всі необхідні дії для обопільного відкриття двох нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ "Золоте" і "Щастя") на лінії розмежування і повторного відкриття всіх існуючих КПВВ, а також продовження режиму їх роботи напередодні новорічних і різдвяних свят.

Крок 3. Українська делегація у вівторок і середу на засіданні ТКГ надасть списки утримуваних у зв'язку з конфліктом осіб, які підлягають звільненню або обміну, з тим щоб зробити все можливе, щоб здійснити обмін до кінця 2021 року. Для цього українська сторона буде готова завершити раніше розпочаті процедури (мається на увазі так зване процесуальне очищення — ред.) щодо встановлених осіб, які виявили бажання бути переміщеними на території ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей — ред.) або РФ.

Крок 4. Паралельно з вирішенням питань, згаданих у кроках 1-3, українська сторона буде готова на засіданні ТКГ:
- повернутися до розгляду проекту Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України" з імплементованою в ньому "формулою Штайнмаєра" (схвалена контактною групою в жовтні 2019 року, визначає механізм введення в дію закону Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей — ред.).

Крок 5. У вівторок і середу на засіданні ТКГ українська сторона підніме питання про забезпечення безпечного і надійного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всій території України з метою повного виконання свого мандата.

Крок 6. Проведення телефонної розмови між президентом України та президентом РФ щодо:

- Підтримки повернення до режиму припинення вогню з 10 грудня 2021 року;
- заяви двох президентів після їх телефонної розмови про деескалацію навколо кордонів України;
- сприяння проведенню "новорічного/різдвяного" взаємного звільнення та обміну утримуваних у зв'язку з конфліктом осіб;
- визначення уповноважених двох президентів для початку переговорів щодо продовження транзиту російського газу після 2024 року.

Крок 7. Підготовка та узгодження порядку денного та підсумкових документів у рамках підготовки зустрічі президента України та президента Російської Федерації.

Крок 8. Проведення зустрічі президента Російської Федерації та президента України.

Крок 9. Проведення саміту лідерів "нормандського формату".

Крок 10. Узгодження в рамках ТКГ наступних законів з подальшим внесенням їх до Верховної Ради України:
- Про особливості місцевого самоврядування ОРДЛО з імплементованою в нього "формулою Штайнмаєра";
- Про амністію;
- Про децентралізацію (з урахуванням особливостей ОРДЛО);
- Про спеціальну (вільну) економічну зону;
- Про особливості проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

УНН звернувся за коментарем щодо справжності викладеного матеріалу до спікера української делегації в ТКГ Олексія Арестовича, однак коментувати матеріал "Комерсанта" він відмовився.

Додамо

Президент України Володимир Зеленський раніше дійсно згадував про 10 кроків реалізації Мінських угод.

Подробиць він не навів, але зазначив, що новий документ передбачає "залучення Нормандського формату і США".

Що було раніше

Тристороння контактна група 22 грудня "висловили рішучість" повернутися до дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

На цю домовленість відреагували в Міноборони запевнивши, що ЗСУ будуть неухильно дотримуватися режиму припинення вогню.

“Міністерство оборони України та Збройні Сили України вітають досягнуте в рамках засідання Тристоронньої контактної групи 22 грудня 2021 року розуміння щодо рішучості повністю дотримуватися заходів щодо посилення режиму припинення вогню, узгодженого 22 липня 2020 року. Принагідно ЗС України запевняють про свою позицію послідовно і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, передбачених вищевказаними заходами, в тому числі щодо умов відкриття вогню у відповідь", — йдеться в повідомленні.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Голова Пентагону розповів про стратегічну помилку Путіна

     • 104557 переглядiв

    Байден не вважає дії Ізраїлю в секторі Газа геноцидом

     • 100825 переглядiв

    В Харкові пролунали вибухи

     • 93985 переглядiв

    Новини по темі

    Які парфуми будуть актуальними в 2022 році

     • 63199 переглядiв

    Велика Британія засудила запуск Іраном балістичних ракет

     • 16592 переглядiв

    У США відклали церемонію вручення почесних премій "Оскар"

     • 27557 переглядiв

    "Газпром" заявив про рекорди відбору газу з сховищ у Європі

     • 16296 переглядiв

    Експерт: 2022 рік буде непростим для свинарства

     • 19675 переглядiв