ukenru
zakupivlya-vaktsini-vid-covid-19-kabmin-vstanoviv-mizhnarodnogo-operatora-postavok-dlya-ukrayini

Закупівля вакцини від COVID-19: Кабмін встановив міжнародного оператора поставок для України

 • 17339 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Кабінет міністрів України встановив, що закупівлю вакцин від COVID-19 буде здійснювати міжнародна організація Crown Agents. Про це заявив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає кореспондент УНН.

"На позачерговому засіданні Кабінет міністрів України установив, що закупівлю вакцин від COVID-19 буде здійснювати міжнародна організація Crown Agents. Вона матиме повноваження зокрема на укладання контрактів відповідно до проведених попередньо Міністерством охорони здоров'я, керівництва держави перемовини, а також логістичний супровід вантажів", - розповів Степанов.

За його словами, Crown Agents – це організація родом з Великої Британії, вона має гарну міжнародну репутацію. Компанія на цей час вже займається безпосередньо закупівлею вакцин від COVID-19 для різних країн.

"МОЗ співпрацює з цією організацією з 2015 року…Щодо вакцин від COVID-19 - то компанія опиратиметься на критерії термінів постачання, якості та рівня ефективності", - сказав Степанов.

Також міністр пояснив, чому закупівлю вакцин змінили на Crown Agents з ДП "Медичні закупівлі".

"По-перше, за результатами 2020 року можу сказати, що робота ДП "Медичні закупівлі" є вкрай неефективною. Неефективною, я вважаю, з точки зору організації процесу з боку керівництва цієї компанії. Що я маю на увазі? У цього ДП, яке створене за однією метою: його функція - здійснювати прозорі, ефективні закупівлі. Що означає ефективні? Це у відповідні терміни, по найнижчій ціні й головне – це закупівля всіх лікарських засобів, які життєво необхідні для лікування громадян. З 483 позицій, які вони повинні були закупити у 2020 році, 108 позиції не було закуплено – це понад 20% провалених закупівель", - розповів Степанов.

Ще однією причиною зміни оператора поставок вакцин, за словами Степанова, є непрофесійна поведінка ДП "Медичні закупівлі".

"Позиція та непрофесійна поведінка ДП "Медичні закупівлі" викликала додаткові запитання у наших контрагентів, які будуть постачати ці вакцини, з якими ми вели перемовини", - додав він.

Нагадаємо, раніше Степанов заявляв, що оператором по закупівлі вакцин від COVID-19 в Україні буде компанія Crown Agents.

Як повідомлялося, в Україні планують розпочати вакцинацію від COVID-19 у лютому.

Україна отримає 1,9 мільйона доз вакцини проти COVID-19 за підписаним МОЗ контрактом з китайською компанією Sinovac Biotech — за ціною 504 грн за дозу. Очікується її постачання в максимально короткі терміни — перша партія вакцини в кількості 700 тисяч доз має бути поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації.

Також Україна очікує на перші поставки вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19 за програмою COVAX у березні 2021 року.

Додамо, що раніше Crown Agents вже здійснювала закупівлі медпрепаратів для України.

Українські Національні Новини

Політика