ukenru
zakonodavtsi-livanu-ne-zmogli-obrati-prezidenta-vchetverte

Законодавці Лівану не змогли обрати президента вчетверте

 • 187176 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Парламент Лівану в понеділок вчетверте не зміг обрати наступника президента Мішеля Ауна. Законодавці розділилися щодо кандидата, проти якого виступає впливовий рух "Хізбалла", передає УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Ліван охоплений кризою, яким уже керує тимчасовий кабінет. Нині залишилось кілька днів до закінчення терміну повноважень нинішнього президента.

Спікер парламенту Набіх Беррі закликав провести ще одне голосування у четвер, сподіваючись подолати давні суперечки.

Загалом 50 депутатів у 128-місцевому парламенті Лівану не віддали свої голоси, багато з яких представляють підтримувану Іраном "Хізбаллу" та її союзників.

Їхні суперники здебільшого підтримували депутата Мішеля Моавада, чий батько Рене Моавад був колишнім президентом. Він став лідером з того часу, як минулого місяця парламент вперше зібрався, щоб призначити президента. Але Моаваду, котрий набрав у понеділок 39 голосів, все ще не вистачило 86 бюлетенів - двох третин місць - для перемоги.

Професор університету та активіст Ісам Халіфе набрав 10 голосів, відданих незалежними законодавцями, які вийшли з масового антиурядового протестного руху 2019 року.

Але необхідний кворум був втрачений до того, як вдалося провести другий тур, після того, як деякі законодавці покинули залу засідань - сценарій у минулих голосуваннях, що повторюється.

Прихильники Моавада звинуватили "Хізбаллу" та її союзників у тому, що вони стали на заваді проведенню другого туру голосування для переговорів з іншими блоками, фактично запобігши виборам.

Доповнення

Згідно з давньою конфесійною системою поділу влади в Лівані, пост президента зарезервований за християнином-маронітом.

Мішеля Ауна було обрано у 2016 році після більш ніж дворічної відсутності президента.

З кінця 2019 року Ліван страждає від економічної кризи, яку Світовий банк назвав однією із найважчих у новітній історії.

Економічна криза привела більшість ліванців до злиднів.

Переговори з Міжнародним валютним фондом про розблокування кредитів на мільярди доларів зайшли в глухий кут. Лідери Лівану не змогли провести істотних реформ, яких вимагають країни-кредитори та країни-донори.

Українські Національні Новини

Новини Світу