za-rik-viyni-zris-popit-na-psikhiatrichnu-dopomogu-u-likarnyakh-budut-tsentri-psikhichnogo-zdorovya-moz

За рік війни зріс попит на психіатричну допомогу, у лікарнях будуть центри психічного здоров'я - МОЗ

 • 537460 переглядiв

Деталі

"Рік повномасштабної війни вплинув буквально на кожного, відбився на загальному психічному здоров’ї нації. За цей час зріс попит не лише на психологічну, а й на психіатричну допомогу", - зазначає МОЗ.

І додає, що наразі обидва види допомоги можна отримати безплатно в медзакладах, що уклали договір із НСЗУ на надання послуг за відповідними пакетами.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відзначив "актуальність запиту на психіатричну допомогу". І вказав, що у межах проєкту Світового банку передбачено модернізацію психіатричних закладів у регіональні центри психічного здоров’я. "Такі центри стануть сучасними осередками, до яких пацієнти зможуть звертатись із будь-якими проблемами психічного здоров’я", - сказав міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен четвертий українець схильний до ризику психічного розладу через війну - ВООЗ

Пацієнти, які пройшли лікування гострих станів, уже зараз можуть отримати супровід у сімейного лікаря. Наприклад, якщо пацієнту потрібен новий рецепт у межах призначеного психіатром лікування, або виникло якесь занепокоєння чи запитання щодо його психічного здоров’я, він може звернутися на первинну ланку медичної допомоги. Окрім того, люди в післягострих станах можуть отримувати психіатричну допомогу мобільних мультидисциплінарних команд. 

"У лікарнях планується створення центрів психічного здоров’я, куди кожна людина зможе звернутися по допомогу. Такі центри вже розпочинають роботу у Львові, планується відкриття центру в Чернівцях", - повідомили у МОЗ.

Про ліки

Наприкінці 2021 року було розширено державну програму "Доступні ліки" для людей із розладами психіки й поведінки. До неї включено 30 торгових назв препаратів, які можна безплатно або з незначною доплатою отримати, наприклад, у разі посттравматичного стресового розладу (ПТСР), депресії, невротичних розладів, афективного розладу, шизофренії.

З рецептом пацієнт може звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір із НСЗУ. В Україні 11 539 аптек відпускають препарати для лікування розладів психіки та поведінки. З початку 2022 року на цю групу препаратів виписано 74 513 тис. рецептів, погашено 62 349 (83%), загалом 22 603 українці отримали необхідні препарати. Загальна сума погашених рецептів становить 15 млн 737 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як подолати негативні наслідки стресу: розповідає експертка

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни вночі завдали ракетного удару по Краматорську

     • 271033 переглядiв