za-1-pivrichchia-eksport-ukrainskykh-produktiv-kharchuvannia-do-yes-ta-afryky-zris

За перше півріччя експорт українських продуктів харчування до ЄС та Африки зріс

 • 16143 переглядiв

Експорт агропродукції України зріс на 5% до $12,45 млрд у першому півріччі 2024 року. ЄС залишається головним імпортером, а експорт до Африки збільшився в 1,7 рази.

Згідно з інформацією від Державної митної служби України, у першій половині 2024 року обсяг експорту агропродовольчої продукції зріс на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року, досягнувши 12451 млн доларів США з попередніх 11847 млн доларів США.

Пише УНН з посиланням на "Інститут аграрної економіки".

Згідно з оцінками науковців з Інституту аграрної економіки, агропродовольча продукція складає 64% від загального експорту України за перше півріччя 2024 року, - зазначив вчений та заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Микола Пугачов.

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються Європейський Союз, Азія та Африка, з сумарною часткою майже 94% вартості українського експорту аграрної продукції у цей період. Європейський Союз зокрема, продовжує бути головним імпортером, із закупівлями понад 50% українського продовольства на суму 6285 млн доларів США, що на 4% більше, ніж у попередній період.

Експорт до Азії знизився на 9%, але все ж склав 3909 млн доларів США, в той час як обсяги експорту до країн Африки зросли на 1,7 разу до 1475 млн доларів США. Іспанія, Китай і Туреччина очолюють список головних імпортерів, причому Іспанія імпортувала продукцію на суму 1518 млн доларів США, що є 12% від загального експорту. Основними експортованими групами товарів залишаються зернові культури, олії, жири та олійні культури, які забезпечили 86% доходів від зарубіжних продажів.

Науковець зазначає, що зниження темпів експорту в кінці весни та на початку літа було зумовлено скороченням пропозиції на внутрішньому ринку, тоді як новий урожай і потенціал виробництва інших товарів визначать підсумковий експорт 2024 року.

Нагадаємо

З серпня 2023 року Україна експортувала 56 мільйонів тонн вантажів, у тому числі понад 37,4 мільйона тонн сільськогосподарської продукції, через Чорноморський гуманітарний коридор, незважаючи на триваючі атаки Росії, за словами посла США в Україні.

Популярні

Новини по темі