yes-ta-shveitsariia-rozpochaly-perehovory-shchodo-pohlyblennia-dvostoronnikh-zviazkiv

ЄС та Швейцарія розпочали переговори щодо поглиблення двосторонніх зв'язків

 • 28112 переглядiв

Європейський Союз та Швейцарія розпочали переговори щодо поглиблення двосторонніх відносин, спрямовані на забезпечення рівних умов для компаній, захист прав громадян ЄС, які працюють у Швейцарії, та сприяння участі Швейцарії у програмах та фінансових внесках ЄС.

Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд розпочали сьогодні, 18 березня, переговори щодо широкого пакета заходів для поглиблення та розширення відносин між ЄС та Швейцарією. Які вигоди від цієї співпраці отримають європейські та швейцарські громадяни й підприємці розповіли у пресслужбі Єврокомісії, передає УНН.

Деталі

За даними Єврокомісії переговори спрямовані на забезпечення рівних умов для конкуренції між компаніями ЄС і Швейцарії, які працюють на внутрішньому ринку ЄС, і гарантують захист прав громадян ЄС, які працюють у Швейцарії, включно з недискримінацією між громадянами різних держав-членів.

У Єврокомісії підтвердили спільне прагнення обох сторін завершити переговори цього року, а також додали, що зустріч переговорних груп має відбутись завтра.

Попередньо узгоджені наступні домовленості:

  • Інституційні положення, які мають бути включені до існуючих та майбутніх угод зі Швейцарією, пов’язаних із внутрішнім ринком ЄС, передбачаючи динамічне узгодження з законодавством ЄС, його однакове тлумачення та застосування, а також вирішення суперечок;
  • Положення про державну допомогу в кількох існуючих і майбутніх угодах зі Швейцарією щодо внутрішнього ринку;
  • Угода, що дозволяє Швейцарії брати участь у програмах ЄС, включаючи Horizon Europe;
  • Угода про регулярний і постійний фінансовий внесок Швейцарії в соціальну та економічну згуртованість ЄС як доповнення до її участі у внутрішньому ринку;
  • Відновлення переговорів щодо угод щодо електроенергії, харчової безпеки та охорони здоров’я, а також щодо участі Швейцарії в агентствах Європейського Союзу з космічної програми та залізниць.
  • Після початку переговорів Комісія відкриє можливість швейцарським організаціям подавати заявки на тендери Європейської дослідницької ради, які будуть оголошені у 2024 році. Швейцарські заявники розглядатимуться так, ніби Швейцарія є асоційованою країною, від прийнятності та відповідності до оцінки, аж до підготовки грантових угод.

Швейцарія розглядає можливість використання російських активів для репарацій Україні07.03.24, 22:48

Додатково

У відомстві зауважили, що ці домовленості були досягнуті після ухвалення переговорних мандатів Швейцарією та ЄС 8 та 12 березня 2024 року відповідно. Ці два мандати уповноважують Комісію та Швейцарію вести переговори щодо пакету, викладеного у Спільній домовленості, схваленій Федеральною радою Швейцарії та Європейською комісією в листопаді 2023 року.

ЄС і Швейцарія є близькими сусідами з міцними транскордонними зв’язками. ЄС є першим торговим партнером Швейцарії, а Швейцарія є четвертим за величиною партнером ЄС. Близько півтора мільйона громадян ЄС проживають у Швейцарії, а близько 450 000 громадян Швейцарії проживають в ЄС. Кілька сотень тисяч громадян ЄС щодня перетинають кордон, щоб працювати.

У період з березня 2022 року по листопад 2023 року ЄС і Швейцарія вели дослідницькі дискусії щодо майбутнього своїх двосторонніх відносин. 15 грудня 2023 року Комісія та Федеральна рада опублікували Загальну домовленість, яка містить письмовий запис результатів дослідницьких переговорів.

мзс росії викликало посла Швейцарії через рішення щодо конфіскації активів12.03.24, 14:25

Мандат ЄС було погоджено відповідно до цієї Спільної домовленості, відображеної в рекомендації Комісії щодо мандату, представленій 20 грудня 2023 року.

Мандат ґрунтується на мандаті 2014 року щодо інституційної рамкової угоди, а також на попередніх мандатах щодо угод щодо електроенергії, охорони здоров’я, безпеки харчових продуктів та участі Швейцарії в агентствах Європейського Союзу з космічної програми та залізниць

Тетяна Салганік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі