yes-planuie-dovhostrokovi-bezpekovi-zoboviazannia-dlia-ukrainy-bloomberg

ЄС планує довгострокові безпекові зобов'язання для України - Bloomberg

 • 17240 переглядiв

ЄС розробив план довгострокових зобов'язань щодо військової підтримки та безпеки України, включаючи військову підготовку та розвиток оборонної промисловості, який розглянуть посли ЄС та державні лідери.

Європейський Союз підготував план надання Україні довгострокових зобов’язань у сфері безпеки, котрий посли ЄС обговорюватимуть цього тижня, а лідери країн-членів - на саміті в грудні.

Про це пише агентство Bloomberg, передає УНН.

Деталі

План Європейського Союзу із зобов'язаннями у сфері безпеки для України містить механізм довгострокової військової підтримки, а також допомогу в розвитку оборонної промисловості країни та навчання українських військових. Даний проект також увійде в основу консультацій між Києвом та країнами "Великої сімки".

Стверджується, що члени G-7 ще на початку цього року домовилися провести переговори з Україною про надання двосторонніх гарантій безпеки, які спрямовані на стримування майбутньої російської агресії. Зі свого боку, Україна взяла на себе зобов'язання продовжувати низку реформ, у тому числі в правоохоронній, судовій, безпековій та оборонній сферах. Деякі з ключових союзників Києва, як вказується, прагнуть укласти двосторонні угоди вже у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна планує отримати від США радари ближньої дії – Politico

Рамкова програма ЄС має на меті розвинути ці двосторонні домовленості, включаючи відповідні пропозиції:

передбачуваний, ефективний, стійкий та довгостроковий механізм надання військової техніки Україні, який мобілізує європейську оборонну промисловість;

забезпечення підготовки українських збройних сил;

поглиблення співпраці з українською оборонною промисловістю з метою посилення потенціалу та узгодження стандартів;

посилення здатності України протистояти кібер- та гібридним загрозам, а також дезінформації;

підтримка зусиль України щодо розмінування та подолання забруднення, спричиненого вибухонебезпечними залишками;

допомога Україні в реалізації програми реформ, пов'язаних із процесом вступу до ЄС, а також посилення її здатності контролювати запаси вогнепальної зброї, легких озброєнь та боєприпасів та протидіяти будь-якому незаконному обігу;

підтримка енергетичного переходу країни та зусиль з ядерної безпеки;

обмін розвідданими та супутниковими знімками.

У проекті документа також зазначено, що постачання зброї, як і раніше, здійснюватимуть через Європейський фонд миру (European Peace Facility) - механізм, що відшкодовує державам-членам витрати на постачання озброєнь Україні.

Нагадаємо

Європейська комісія надала Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги, про що оголосила у середу 22 листопада, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща і США домовилися про співпрацю у військовій сфері

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    По Україні без світла залишаються 427 населених пунктів

     • 20090 переглядiв