ukenru
yaponiya-oburena-derzhavnim-pokhoronom-ubitogo-ekspremyera-lyudi-viyshli-na-protesti

Японія обурена державним похороном убитого експрем'єра: люди вийшли на протести

 • 277739 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Майже через три місяці після того, як Сіндзо Абе, найвпливовіший прем'єр-міністр Японії, що найдовше займав цю посаду, був застрелений серед білого дня під час передвиборчої кампанії, його смерть все ще на слуху. Тисячі протестувальників вийшли на протест проти державного похорону вбитого лідера, пише The New York Times, інформує УНН.

Деталі

Як зазначає видання, гнів, викликаний вбивством, було спрямовано не на вбивцю, його використання вогнепальної зброї в країні, де вогнепальна зброя суворо обмежена, або на службу безпеки, яка не змогла захистити Абе. Натомість громадськість звернула свій гнів на давно правлячу Ліберально-демократичну партію вбитого лідера та її план провести його державний похорон наступного тижня.

Як вказує видання, у той час, як сотні високопоставлених осіб з усього світу збираються прибути до Токіо на державні похорони — вперше для прем'єр-міністра Японії за 55 років — негативна реакція всередині країни стала "референдумом" щодо майже восьми років перебування Абе при владі. Попри те, що Абе значною мірою звеличували на світовій арені, він викликав набагато більше розбіжностей у своїй рідній країні, і ті, хто виступав проти його політики правого спрямування, тепер висловлюють безліч скарг на його перебування при владі, йдеться у статті.

"Тисячі протестувальників вийшли на вулиці або підписали петиції проти державного похорону, скаржачись на те, що церемонія є марною витратою державних грошей і була в односторонньому порядку нав'язана країні нинішнім прем'єр-міністром Фуміо Кісідою та його кабінетом", - пише видання.

Рейтинг нинішнього прем'єра Кісіди на цьому тлі впав до найгіршого рівня з того часу, як минулої осені він став лідером партії.

Хоча виборці можуть продовжувати утримувати партію Абе при владі заради стабільності, вони висловлюють свою критику його дій за життя, виступаючи проти спроби вшанувати його пам'ять після смерті.

У понеділок на акції протесту проти похорону тисячі людей зібралися в парку Йойоги в центрі Токіо і підняли різнокольорові прапори, що символізували низку причин: розширення прав і можливостей жінок, прав людей з інвалідністю, ЛГБТ, прихильність і опозиція ядерній енергетиці чи американським військовим базам.

"Я думаю, що для всіх нас важливо зібратися ось так разом і висловити свої почуття. Те, що зробив Абе, за що він виступав, усі, кого він образив, - це не нормально", - сказав 42-річний участик акції Шухей Сато.

Азумі Тамура, доцент кафедри соціології в Університеті Сіги, сказав, що ті, хто критикував державні похорони, вважали, що це помилково піднесе політика, який був причетний до низки суперечливих рішень і скандалів, включаючи звинувачення в тому, що його уряд неправомірно робив послуги політичним друзям і неправильно відреагував на перші дні пандемії коронавірусу.

Доповнення

8 липня вбили колишнього прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе. В Абе стріляли під час виступу в Нарі. Нападника було затримано.

67-річний Сіндзо Абе пішов у відставку з посади прем'єра у 2020 році, але залишався впливовою фігурою у правлячій Ліберально-демократичній партії Японії.

Українські Національні Новини

Новини Світу